четвер, 24 лютого 2022 р.

Лесь Курбас і український театр

      25 січня відзначаємо 135 років від дня народження  Леся Курбаса (Олександра-Зенон Степановича) (1887-1937), українського режисера, актора, драматурга, публіциста, перекладача.

  В 2007 році у видавництві "Либідь" вийшла книга Неллі Корнієнко "Лесь Курбас", яку хочу презентувати для вас, шановні користувачі, напередодні славного ювілеєю великого митця. 

      Ця книга про видатного українського режисера світового рівня. Театр Леся Курбаса - це висока культура ХХ століття, які не вичерпалися й у столітті  ХХІ. Це книга - дослідження, це - ще один конкретний крок до Леся Курбаса. Адже, як пише Неллі Корнієнко  у вступній статті "Слово від автора" : "... Ми живемо у царстві одвічних питань, їх задають нам не лише живі, а й ті, хто давно пішов від нас. Вони живі доти, доки ми не стаємо глухими до їхніх тривог. Тому кожна трагедійна доля рано чи пізно знаходить свій канал, яким транслює до нас, нинішніх, ці запитання й тривоги. Кожен з тих, хто пішов туди, шукає когось із нас, хто міг би ці відповіді дати. Я далека від містики, але так воно було і є, і в цьому - безперервність діалогу культур та етик, у різних його формах.

    Культура - головний камертон життя.

    Книга - одна з форм такого діалогу".

   В цій книзі читач не знайде повної реконструкції творчого життя Майстра, лише відтворення моделей   його творчості. Цитатою до книги є слова "Якщо є Лесь Курбас - є український театр. Є Україна".

      Геній є геній і не буває генія першого чи другого гатунку.  Творчість Леся Курбаса, його театр  забороняли в часи репресій, в 1960-ті і до кінця 80-тих окремі дослідники реконструювали та аналізували феномен Леся Курбаса. Неллі Корнієнко  в 1971 році захистила дисертацію - монографічне дослідження "Режисерське мистецтво Леся Курбаса", за її поданням відомості про Майстра внесли до енциклопедії, зусиллями шанувальників було видано кілька книжок мемуарів, праць самого Курбаса, "Український театр" надрукував деякі документи доби ГУЛАГу, подав цікаві спогади сучасників та роздуми молодих про роль Курбаса. 2001 року надруковано підсумкову книгу "Лесь Курбас. Філософія театру".

     В книзі "Лесь Курбас" ми дізнаємося і про студентські роки Леся, і про те, що Курбас заплатив життям за право театру бути театром, і про те, що його "Гайдамаки" зробили справжню революцію в українському театрі, і, власне , від "курбасівської" постановки "Гайдамаків" слід писати історію народу в українському мистецтві..., ", і ще про безліч речей. пов'язаних з життям і діяльністю цієї обдарованої особистості.

    Саме Лесь Курбас намагався переломити національну романтичну традицію "приживленням" паростків європейської культури. Головним мірилом в його театрі  була Людина і її віковічний пошук духовності.  Естетика Курбаса явила зразок "фантастичного реалізму" : високого й профанного, серйозного і балаганного, щоб говорити про складність світу та  питання Буття.

       Книга надзвичайна, пізнавальна, цікава і самобутня.  Для всіх, хто цікавиться життям та діяльністю неординарних особистостей, які присвятили себе служінню Мельпомені.






  

       

Немає коментарів:

Дописати коментар