пʼятницю, 21 серпня 2020 р.

Прапор України для нас золотом горить (патріотичний колаж)

      



    Доброго дня, шановні користувачі!

Напередодні Дня незележності України ми відзначаємо День державного прапора України. Тож сьогодні я пропоную вам поговорити саме про це.

    Думаю, що ви погодитесь з тим, що наш час такий швидкий, події так блискавично змінюються, що важко встигнути за історичним процесом, а тим паче зрозуміти його вірно. Ми часто запитуємо себе, чому донедавна використання  синьо-жовтого прапора, тризуба, гімну "Ще не вмерла Україна" вважалося крамолою і каралося радянським репресивним апаратом? Чому нас так довго переконували, що український народ ніколи не мав своєї державності, а значить і своєї символіки?                                                                                                                                              Все це було за часів сталінізму і залишалося до того часу, коли український народ все ж здобув свою незалежність. Протягом всього цього періоду влада пов'язувала  синьо-жовтий прапор та тризуб в основному лише з Центральною Радою, Директорією, українськими буржуазними націоналістами й усякими існуючими та неіснуючими у 20-40-х роках ХХ століття організаціями, чия діяльність, як вважалося, призводила лише до кривавих подій.                                 Справді такі атрибути державності були прийняті Центральною Радою  1918 року.  Про це протягом багатьох десятиліть однобоко, на догоду якимось "вищим інтересам"  тлумачили наші ідеологічні інстанції, позбавляючи дослідників погляду в наше минуле, боячись, аби народ не дізнався про коріння своєї національної символіки, її історичну традицію. А вона, ця традиція, справді глибока, багатовікова.

     Сьогодні є велика кількість літератури, яка правдиво розповідає і кваліфіковано пояснює походження національної символіки, аби люди самі вирішували, що повинно залишитися в оновленому суспільстві. Але при вирішенні таких питань треба памятати, що "древня емблема чи колір мають завжди незмінно бути збережені в державних відзнаках в недоторканому вигляді, подібно тому, як у роду зберігаються давні традиції і герб".

    В бібліотеці є декілька окремих книг даної тематики: Сергійчука В.І. "Доля української національної символіки", Сергійчука В.І. "Національна символіка України", Пастернака О. "Пояснення тризуба, герба Великого Київського Князя Володимира Святого", "Національна символіка України"із серії "Пам'ятки України". Зі змістом ціє літератури ви можете ознайомитися в будь-який час, завітавши до бібліотеки. Крім того інформацію про державну символіку України ви можете знайти в різноманітних довідниках по історії України, які також є в наявності у книжковому фонді бібліотеки.







    Про прапор України написано вірші. Про нього звучать красиві пісні. Сьогодні я пропоную вам одну з пісень. Пісня "Прапор України". Слова написані Вадимом Крищенком, музика Володимира Гришка.

       Вже скільки закривавлених століть тебе, Вкраїно, імені лишали...

       Тож встаньмо, браття, в цю урочу мить: Внесіте прапор вільної держави!

            Степів таврійських і карпатських гір з'єднався колір синій і жовтавий.

            Гей,  недругам усім наперекір - Внесіте прапор вільної держави!

      Ганьбив наш прапор зловорожий гнів, його полотна в попелі лежали...

      Але він знов, як день новий розцвів. Внесіте прапор вільної держави!

             Повірмо в те, що нас вже не збороть, і долучаймось до добра і слави.

             Хай будуть з нами Правда і Господь - Внесіте прапор вільної держави!

Немає коментарів:

Дописати коментар