середу, 21 лютого 2024 р.

Народ єднає рідна мова


  Рідна мова єднає родину, а отже всіх нас, українців. Тисячолітній досвід переконливо доводить важливу роль мови в житті кожного народу. Існує логічний взаємозв’язок: мова формує націю, нація будує державу, держава береже мову й піклується про її розвиток. Змініть мову – і ми не впізнаємо себе ні в наших пращурах вчора, ні в наших нащадках завтра. Втративши минуле, не матимемо майбутнього, перестанемо існувати, як народ. Як нація.

21 лютого вся світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови. Саме цьому Дню ми разом із учнями 8, 9 та 10 класів Лютенськобудищанської школи приурочили  мовну мозаїку-квест  "Народ єднає рідна мова".

   Під час заходу змагалися дві команди: "Мовознавці" та "Всезнайки". Учасники знаходили конверти із завданнями та виконували їх. На закінчення співали українські народні пісні - також потрібно було визначити яка команда краще заспіває. Про підсумки мозаїки-квесту розповіла голова жюрі, учитель української мови та літератури Т.В. Передерій, яка  повідомила, що за кількістю набраних балів перемогу здобула команда "Мовознавці". 



В бібліотеці представлено книжкову виставку "Відкрий, о рідна мово, свої скарбниці золоті".


   Я вважаю, що ви погодитеся зі словами видатного українського письменника Олеся Гончара, який сказав: «У вигляді мови дано людині великий дар». Тож ми повинні не тільки користатися рідним словом, але й ростити, оберігати його коріння й леліяти його цвіт. Ось тоді воно буде запашним та співучим, сповненим музики, життєвої правдивості і поетичності.

 А щоб розвивати в собі вміння спілкуватися правильною українською мовою пропоную вам оглянути літературу на книжковій виставці в бібліотеці.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар