четвер, 20 червня 2024 р.

Купала - весілля Води і Вогню

 У календарному році є багато заповітних днів, коли можна просити для себе усіляких благ. Але лише на сонцеворот можна позбутися зайвого - розпалити вогнище і спалити у ньому всі свої хвороби, неприємності, невдачі, скруту, свари з коханим.

   І часом, позбувшись зайвого, ти розумієш: усе необхідне для щастя у тебе вже є - тепер ніщо не заважає тобі бути щасливим. Якщо Русалії (період, що передує святу Купала) - час всевладної води, то Купала - весілля води і вогню. У цей день дві ворогуючі стихії зливаються разом. Вода символізує жінку а вогонь - чоловіка. Один із символів Купали - двокольорова жовто-синя квітка Іван-та-Мар'я (жовте - сонце, синє - вода).

   Русалії, "зелені святки", починаються з 5 травня і завешуються Петрівками. 

    Босонога дівчина з розпущеним волоссям підходить до річки й пускає на воду вінок, у якому запалена свічка. Цей образ асоціюється зі святом Івана Купала. Але це робили і під час Русалій. В цей період жінки і дівчата вішали на гілля дерев свої намітки, сорочки. полотно - для русалочок. Це для того, щоб задобрити русалок, щоб вони допомогли приворожити нареченого, чоловіка. Русалок не вважали злими. Їх мали за жінок з норовом, яких потрібно було улестити. Адже вони мали владу над водою, а вода володіла багатьма корисними чарівними властивостями. На Русалії жінки за допомогою сувоїв полотна збирали росу, адже вважалося, що умившись нею, станеш справжньою красунею, матимеш щастя і здоров'я.

   Відомий всім вираз "як у воду дивилась", можливо пов'язаний з давнім переконанням що вода знає майбутнє, тому що вінок, який пливе по річці, міг передбачати долю. Вінки плели зіз конвалій, васильків, незабудок, чебрецю і полину та пускали на воду.

   Вінок,що завмер на місці або прибився до вашого берега назад, не обіцяв ніяких змін у жіночій долі. Вінок, що плив далеко-далеко обіцяв швидкий шлюб. Найгіршим знаменням для дівчини вважали вінок, який потопав або розплітався у воді.Це означало, що чоловік, на якого вона загадала, або не візьме її за себе або обдурить.

 Купала святкується лише один день. Але це найдовший день у році і найсильніший день Русалій. Найвідоміший в Україні день Див! Купалі притаманне все чарівництво весняних Русалій: збирання символічних квітів і роси ворожіння за допомогою вінків на воді. Але є у цього дня особлива вогняна магія, не випадково ж папороть цвіте вогняними квітами лише в купальську ніч!

   Тільки на сонцеворот, день могутнього сонця і вогню, пари, тримаючись за руки стрибають через вогонь (якщо розімкнуть руки під час стрибка - розлучаться, якщо ні - будуть разом).Купальський вогонь має очищувальну силу. Хворі стрибають через вогонь щоб позбутися хвороби, люди спалюють у вогнищі речі, пов'язані з дурними спогадами, неприємностями, хворобами. Старожили пам'ятають, як напередодні Купали в українських селах їздили і збирали непотрібні речі для купальського вогнища. Подібний ритуал пов'язаний із зимовим сонцеворотом.

     Дослідниця народних звичаїв і традицій Лада Лузіна пропонує в цей день взяти аркуш паперу, написати на ньому:"Все дурне, погане, все, що заважає мені жити та йти до моєї мети, нехай щезне з мого життя, щойно цей папір щезне у вогні", а потім запалити його. Також можна спалити папірець з переліком всіх ваших бід.

     За допомогою купальського вогню в Україні виявляли відьом. Вважалося, що відьма, як створіння нечисте, не може стрибнути через очищувальне купальське вогнище.А ще Купальська ніч вважається оптимальною для зачаття дітей. Цим саме і займалися наші предки після пісень і танців біля вогнища... Бо на літній сонцеворот і людський організм, і всі трави, і сама Земля Мати знаходяться на піку своїх сил і можливостей.

    Про ці та інші цікавинки про традиційні свята українців можете  дізнатися із книги від золотої письменниці України  Лади Лузіної.




 Купала в 2024 році в Україні припадає у ніч із 23 на 24 червня. Тому не пропустіть свій щасливий шанс у цю чарівну ніч! 




 





Немає коментарів:

Дописати коментар