четвер, 27 червня 2024 р.

Щедрий подарунок від автора


     

"Гарну мелодію створюють граючи на білих та чорних клавішах, або, притискаючи струни на різних ладах. Так само відбувається і у нашому житті, коли ми хочемо створити кольоровий шедевр, який складається із світлих днів та темних ночей. Я намагався передати у своїх віршах "романтично-кольоровий" стан душі...

             Кольоровий рояль,                                                                                                         Чорно-білі клавіші.                                                                                                       Життя, сон чи  яв?                                                                                                         Шлях від старту до фінішу!"

 

    Саме такі слова ви побачите, відкривши книгу віршів Олександра Терещенкова "Моє кольорово-чорно-біле життя", яку автор подарував бібліотеці та її читачам.  У цьому зібранні ви познайомитеся з віршами і роздумами людини з "втраченого покоління  семидесятих років ХХ століття", яка дожила до сьогодення ХХІ століття.  

     Наступним подарунком  бібліотеці від її автора Олександра Терещенкова стала книга "Сосновий бір - перлина Зіньківщини" присвячена п'ятдесятиріччю знаного санаторію. Ця книга про людей, які працювали і працюють у санаторії "Сосновий бір", які, не звертаючи уваги на "перемінливі політичні вітри", завжди самовіддано робили свою справу і створили цю "перлину Зіньківщини та Полтавщини".

 Автором використані спогади працівників санаторію та відпочиваючих, архівні документи, наукові праці лікарів, які тут працюють, краєзнавчі матеріали, публікації у пресі, числені фотографії.

   Розрахована на працівників закладу, відпочиваючих, краєзнавців. які цікавляться історією рідного краю. Вона знайомить із сучасним обладнанням та методиками реабілітації здоров'я людини, які використовуються в санаторії "Сосновий бір".



   Книжковий фонд бібліотеки поповнила ще одна книга нашого земляка Олександра Терещенкова під назвою "Негламурний" гетьман Мазепа". Цю книгу автор описує неординарно: "Відкриття", зроблені для себе людиною радянської пори... Із слів, звернених до читачів, які ви знайдете на останній сторінці книги, автор пропонує нам самим зробити оцінку його праці: "Факти, які тут наведені, думки людей, які знали його ще при житті, думки сучасних дослідників, дають можливість подивитись на цю особистість з різних ракурсів. Тут немає готових висновків, а Вам дається можливість самим сформувати своє уявлення про гетьмана та його оточення, з "плюсами" та "мінусами", бо ідеальних людей не буває".  Тож ви самі можете переконатися, що ця книга містить надзвичайно цікаву інформацію про життя Івана Мазепи, які ви не знайдете в інших доступних виданнях. А перечитавши її, зможете зробити свої висновки про цю, надзвичайно відому в усьому світі особистість.

    Окремим подарунком бібліотеці стала книга її автора Олександра Терещенкова "Трагічна доля на межі століть".  Ця книга про Івана Степановича Воздвиженського (кінецьХІХ - початок ХХ століття) купця І гільдії; Почесного громадянина м. Зінькова; жертва революційних подій у Російській імперії. На початку книги автор пояснює: чому виникла потреба в написанні даного видання та чому раніше цього зробити було неможливо. 



    В останньому розділі цієї, надзвичайно пізнавальної книги Автор говорить до читачів: "Доля кожної людини, яка живе на нашій планеті, індивідуальна і неповторна. Хто живе сто років і більше, а кому Бог відпускає зовсім небагато. Але за невеликий проміжок часу деякі люди встигають зробити стільки або щось таке визначне, що їх вдячні нащадки завжди пам'ятають і цих людей, і їх добрі справи. Хтось все своє довге  життя живе за формулою "п'ть"П": " Проспав, Проїв. Проробив. Промучився. Прожив". Кожному, як то кажуть своє... У цій невеличкій книзі ми розповіли Вам про незвичайну людину. Людину, яка ... в умовах провінційного Зінькова за короткий час свого трагічного життя зробив стільки, що і через сто років з дня його смерті, вдячні нащадки схиляють голову у шані та захваті від побудованих ним будинків промислових споруд. Його життєві принципи теж можна звести до "п'яти "П". Але, на відміну від вищезгаданих, це були: "Порядність. Працьовитість. Принциповість. Пунктуальність. Правдивість". Він нікому нічого поганого не зробив, тому був впевнений, що під час революції його та членів його родини не займуть. "Зайняли. Катували. Вбили...". І багато років влада знищувала навіть спогад про нього. Тому це видання - безцінне для нас сьогоднішніх.



      Отже, у  бібліотечному книжковому фонді ви можете знайти вже п'ять книг нашого односельця Олександра Терещенкова, з урахуванням, раніше подарованої ним книги  про історію нашого села "Село з духмяними садками. Лютенські Будища". 



   Терещенков Олександр Миколайович народився сімнадцятого квітня тисяча дев'ятсот п'тдесят сьомого року у місті Дружба (залізнична станція Хутір-Михайлівський)Ямпільського району Сумської області. Під час навчання у школі захоплювався книгами,. музикою, спортом. Паралельно з навчанням у середній школі закінчив музичну по класу баяну. Грає на гітарі.

   Закінчив Глухівський державний педагогічний інститут та історичний факультет Харківського державного університету ім. Каразіна. Працював вчителем у Диканському районі, директором Лютенськобудищанської ЗОШ-І-ІІІ ступенів, першим заступником та головою Зіньківської державної адміністрації.

   На даний час завідує музеєм санаторію "Сосновий бір". Відрізняється   креативним мисленням нестандартно проводить екскурсії для відвідувачів музею. Він щиро захоплюється всіма проявами життя, і воно відповідає йому взаємністю.

          Чорно-біло-кольорове,                                                                                              Як у всіх, моє життя.                                                                                                  Пера спроби, фарби слова -                                                                                      Наче світу відкриття.

    

      Тож бібліотека та її користувачі щиро вдячні Олександру Миколайовичу за подарунок, за його творчість та небайдужість до історичного минулого та сьогодення нашого краю. Це його внесок у майбутнє нашої країни. Адже, не знаючи минулого - не побудуєш майбутнього. Ці книги неодмінно знайдуть свого читача в бібліотеці. 

    Щиро запрошую бажаючих ознайомитися з цікавими і пізнавальними книгами нашого земляка Олександра Терещенкова.  Впевнена - ви не пошкодуєте!  

Немає коментарів:

Дописати коментар