четвер, 25 червня 2020 р.

Інформаційно-правова хвилинка "Я громадянин своєї держави"

                                                      Шановні користувачі бібліотеки!
    Ми з Вами - українці. Нам пощастило народитися на мальовничій, щедрій, багатій землі. Є такі чудові слова видатного українського письменника О. Гончара:"Дякую Богу, що дав мені народитися українцем" та Іллі Шевельова: "У кожного з нас, хочемо ми того чи ні, закладена часточка Батьківщини. Не любити Батьківщину так само неприродно, як не любити себе".
   Я думаю, що ви погодитеся з такою думкою. Адже кожна людина повиннна бути свідомим громадянином своєї держави і бути її патріотом. Та все ж хочеться згадати один з коментарів для Радіо Свободи канадського історика Романа Сербина про майбутнє України, де він сказав, що Україні не так потрібні патріоти, як добрі громадяни. Йшлося про потребу виховання людей, які будуть вміти і будуть небайдужими брати відповідальність за себе і свою спільноту, бути чуйними і  людяними до своїх співгромадян.
   Що ж означає бути справжнім громадянином в Україні сьогодні?
По-перше -бути добрим громадянином в Україні - означає з повагою ставитися до місця, в якому ти живеш. Це може бути твоє село, подвір'я, оселя, ну і далі, переходячи до масштабів району, області, країни. Це означає не смітити, прибирати, домовлятися з іншими людьми, коли ти робиш ремонт або в тебе вечірка.
 По-друге - це толерантність. Важливо поважати один одного, той спосіб життя, який хтось обирає, якщо він не несе загрозу іншому. Цього у нас бракує, ми всі намагаємося змусити когось думати так чи інакше.
 По-третє - це відповідальність. Відповідальність за себе,  свої вчинки, свою сім'ю, свою громаду.
 Права людини починаються саме з маленьких міст і маленьких громад. Коли люди починають поважати один одного і дбати про спільний простір разом - так стверджувала ще Елеонора  Рузвельт у передмові, коли прийняли в США декларацію прав людини.
 У багатьох країнах цим займаються вже від самої школи, навіть з дитячого садочка.
На жаль сьогодні в нас намає такого спільного розуміння, що нам потрібні права людини і нам потрібне це відчуття доброго громадянина у собі і в своєму сусідові для того, щоб могли разом жити і разом домовлятися. І тому важко навчити дитину того, що вона не бачить у суспільстві. Якщо цього не роблять батьки, то цього не можна навчитися в інших місцях.
    Тому нам, дорослим, потрібно насамперед вчитися самим бути добрими громадянами.
І цьому можна навчитися. Наприклад Європа кілька десятиліть тому захлиналася у пластикових пакетах, а зараз їх сортують і Європа закуповує сміття для переробки. Вже вчимося цього й ми.
   В правововому аспекті громадянин - це фізична особа, правовий статус якої зумовлений належністю до певної держави.. Громадянин - людина, яка має постійний правовий зв'язок з конкретною державою, що проявляється у взаємних правах та обов'язках.
  Про права та обов'язки громадян України ми дізнаємося, вивчаючи Основний Закон нашої держави - Конституцію України.
   Із прийняттям незалежності перед молодою українською державою постала проблема вироблення нової Конституції. Для її розробки були запрошені кращі юристи України. Після довгої "конституційної ночі "28 червня 1996 року текст Основного Закону було нарешті затверджено Верховною радою України. Тому саме 28 червня щороку в Україні ми святкуємо День Конституції.
   Значення Конституції неоціненне. Нині її вивчають не тільки в юридичних вузах, а зі шкільної парти. Кожен громадянин повинен знати її основні положення. Конституція України вважається однією з найдосконаліших на теренах колишнього СНД.
    Отже обов'язок кожного з нас знати і поважати Конституцію, що і робить нас справжніми громадянами України.
 В бібліотеці організовано тематичний перегляд "Конституція України - шлях до утвердження української державності", де ви зможете перегорнути сторінки "Конституції України". Тут представлена інформація про історію української Конституції з книги  Слюсаренко А.Г. та Томенко М.В. під назвою "Історія української Конституції". Дізнаєтеся про Пилипа Орлика, людину, яка створила унікальний історико-правовий документ "Пакти і Конституція прав і вольностей Запорозьського війська", який вважається першою Конституцією України.(Газета "Голос України №66 за 16 квітня 2020 року", стаття Богдана Кушніра "Людина, яка створила документ великої державної ваги", приуроченої 310-й річниці Конституції Пилипа Орлика, яка відмічалася саме 16 квітня 2020 року) Тут ви знайдете історичні довідки про національну символіку: герб, прапор та гімн України. Адже вони, поряд з Конституцією,

є невід'ємною частиною всіх нас, як громадян України.
    Тож завітайте до бібліотеки, щоб ближче познайомитися з цією корисною інформацією, вивчити її та стати справжніми громадянами своєї держави. 
 
   
 
   

Немає коментарів:

Дописати коментар