суботу, 31 жовтня 2020 р.

Хелловін святкуємо, в його історію мандруємо

        Страшно веселе свято відзначають в ніч з 31 жовтня на 1 листопада.

     Історія свята сягає корінням древніх кельтів, які святкували  Самайн. Кельти ділили рік на дві половини. Період з травня по жовтень вони вважали добрим і світлим, а період з листопада по квітень - холодним, часом зла і темряви. Ніч з 31 жовтня на 1 листопада була кордоном між цими двома відрізками року. 

    Тоді люди вірили, що саме в ніч Самайна між світом живих і світом духів відчинялися невидимі двері, через які покійні родичі могли заглянути в гості до своїх живих нащадків.

  Однак разом з ними проникала і нечисть. І людям доводилося захищати себе і своє житло від непроханих гостей з потойбічного світу. Вони збиралися біля багаття зі своїми жерцями, надягали звірині шкури і цим самим віфдлякували злих духів.

     Коли в Європу прийшло християнство сенс свята поступово втратився. У VIII столітті папа римський Григорій ІІІ вирішив перенести на 1 листопада День всіх святих. День 31 жовтня став передоднем цього свята, а ніч назвали Halloween.

    У сучасному світі продовжують святкувати Хелловін, однак замість звіриних шкур надягають ефектні костюми. Бібліотека також підготувалася - зробила Джека-ліхтаря - головного атрибута свята, який оточений книгами про чародійство. Це дає можливість знову популяризувати книги про чарівників та магію. 

     Чому ж такий гарбуз звуть Джеком? Згідно з легендою, ірландський коваль на ім'я Джек примудрився двічі обдурити самого диявола і взяти з нього обіцянку відмовитися від посягання на його душу. За таку "операцію" Джек не потратив у рай тому змушений поневірятися, чекаючи Судного дня. Свій шлях він освітлює шматочком вугілля, яке під час негоди ховає в порожньому гарбузі.

     Це свято широко святкують і дорослі, і діти. Діти одягають маскарадні костюми, ходять по хатах та просять в якості відкупу цукерки. Дорослі роблять яскравий макіяж, надягають маскарадні костюми і гарно проводять вечірній час.



 

   

     

    

Немає коментарів:

Дописати коментар