понеділок, 16 листопада 2020 р.

Ювілейна дата зобов'язує... Андрій Кокотюха в українській літературі.

                                                            Шановні користувачі!

    Говорячи про ювілеї, дати і письменників, ми тим самим неначе звітуємо про виконання задумів, мрій, завдань того чи іншого представника цієї неординарної і неоднозначної професії. І це, я думаю, неспроста. Адже час не стоїть на місці, час невпинно рухається вперед. І в кожної творчої особистості його завжди обмаль, щоб здійснити все заплановане, а між тим потрібно встигнути ще й багато всього непередбачуваного, адже життя завжди вносить свої корективи. Але саме для того, щоб відкоригувати діяльність існують ювілейні дати. 

      Тож ювілейна дата зобов'язує... А зобов'язує вона багато до чого... От наприклад сьогодні ми поговоримо про Андрія Кокотюху - відомого українського письменника, сценариста, журналіста, майстра детективного жанру, засновника премії "Золотий пістоль" за кращий гостросюжетний твір.  Адже 17 листопада 2020 року він святкує свій 50-річний ювілей і за свої піввіку встиг зробити чимало... В його творчому доробку багато літературних шедеврів, за які письменник удостоєний високих нагород - головні премії престижного літературного конкурсу "Коронація слова" здобував уже п'ять разів. А 2012 року автор дістав почесне звання "Золотого письменника України". Романи Андрія Кокотюхи неодноразово екранізувалися. А ще...! Тільки почніть читати його твори ... Спинитися неможливо!

     Але не завжди все було, як кажуть "в шоколаді". Народився Андрій в сім'ї зварника і медсестри. З дитинства зачитувався книгами. Перші спроби писати припадають на 7 років. З 7 і до 12 років читає і пише лише казки. Щоб бути ближче до книг, в юності мріяв стати бібліотекарем, але на хліб заробляв різноробочим і маляром.Закінчив факультет журналістики Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Публікується з 1987 року. У 1991 році написав повість "Шлюбні ігріща жаб", яка була удостоєна премії видавництва "Смолоскип". Андрія Кокотюху вважають батьком українського готичного роману. (Готичний роман - це роман, де присутні розповіді про зв'язок з потойбіччям, жахи, розповіді, які тримають читача у відчутті страху).




       З 1994 по 1999  працює у видавництві "Смолоскип". В цей час організовує більше ста "гастролей" молодих письменників в 17 регіонів України, що дає змогу їм краще пізнати життя сучасної України. У 1999 році видавництво офіційно припинило співпрацю з молодим автором, розцінивши фейлетон про стан сучасної української літератури як антиукраїнський. Цей факт говорить сам за себе: письменник має особисту думку і своє бачення подій. 

       Андрій Кокотюха автор книг: "Повернення сентиментального автора", "Нейтральна територія", "Ментовський місто", " відпрацювати материал", "Мама, донька, бандюга", "Кримінальна Україна", "Любити живих" (У співавторстві з Максимом Розумним), "Повз змія", "Таємниці загадки України", "Резонансні справи МВС" (У співавторстві Констянтином Стогнієм), "Шукачі скарбів", "Юля" (автор-упорядник), "Темна вода", "Зоопарк або діти до 16 років", "Легенда про безголового", "Чужі скелети", "Пророчиця". "Рід пригод" та інших. Андрій Кокотюха є автором детективу для дітей "Таємниця козацького скарбу".

   В Лютенськобудищанській бібліотеці є  книга Андрія Кокотюхи "Чорний ліс". Тут автор звертається до теми українського повстанського руху в роки Другої світової війни. Але перед тим, як продовжити розповідь про цю книгу, дозвольте  пригадати вислів відомого італійського філософа та історика Бенедетто Кроче: "Мертва історія воскресає, минуле стає сучасним, коли того вимагає життя". Сьогодні українське суспільство, ведучи війну за своє право на існування, як ніколи гостро переживає це "воскресіння історії", кожною клітиною єства відчуваючи минуле, котре раптом стало сучасністю.

     Роман Андрія Кокотюхи "Чорний ліс" присвячено невеликому епізодові тривалого та напруженого українсько-російського протистояння - боротьбі українських повстанців і радянських партизанів / диверсантів під час німецької окупаці. У Чоному лісі на Волині укранці ведуть смертний бій на три фронти: з німцями, росіянами та поляками. Головному героєві - колишньому міліціонерові з Миргорода, зекові, радянському диверсанту - непросто розібратися в тому, хто є ворогом його народу. Утім, вроджене прагнення справедливості не лишає для нього сумнівів, на чиєму боці правда і спонукає відстоювати її зі зброєю в руках...

     Взявши цю книгу до рук, читач матиме можливість поринути в калейдоскоп надзвичайно складних подій. Подій, які в тій чи іншій формі відбувалися в тій чи іншій місцевості в реальному житті. Жанр роману дозволив авторові звести їх в єдиний сюжет і показати у відносно невеликому за обсягом тексті всю гостроту протистояння, яке шматувало людські долі, нищило мораль, робило друзів ворогами, а ворогів друзями...

 

    

   

 

Немає коментарів:

Дописати коментар