вівторок, 19 січня 2021 р.

Велика честь - поринути у світ пригод Джека Лондона (інформ-досьє) до 145-річчя від дня народження письменника

       В американській літературі кінця ХІХ - початку ХХ століття Джек Лондон  - одна з найвизначніших постатей. Всі важливі процеси суспільного й духовного життя тогочасної Америки відображалися в його творчості. Його ім'я, без перебільшення , відоме в усьому світі. Знаємо його і ми. Адже Джек Лондон в нашій країні один із найпопулярніших зарубіжних письменників.  Про це свідчать величезні тиражі його творів українською, а в свій час і російською,  мовами. А все тому, що він, за словами критиків, "добре бачив, глибоко відчував й умів зображати вольових людей". Твори його по вінця наповнені життєвою снагою й енергією, що найбільше імпонує читачам.

     Народився Джек Лондон 12 січня 1876 року в Сан-Франціско. Появі письменника на світ передував скандал, про який писали газети Сан-Франціско, де йшлося про те, що його батько, не бажаючи народження дитини, вигнав свою подругу (адже вони не були одружені) з дому. Після чого вона хотіла заподіяти собі смерть. Але невдовзі після народження сина вона вийшла заміж за вдівця Джона Лондона, який усиновив Джека і добре піклувався про нього. Проте сім'я жила в матеріальній скруті і Джеку довелося рано розпочати своє трудове життя. "В десять років я вже продавав на вулицях газети. Кожен цент я віддавав сім'ї, а сам ходив до школи, згораючи від сорому за свій кашкет, черевики, одяг... Я прокидався о третій ранку, щоб встигнути з газетами, а потім ішов не додому, а до школи. Після школи - вечірні газети..." - так він згадує про своє дитинство.

       В підлітковому віці працював на консервній фабриці, де робочий день тривав одинадцять годин, а якось довелося простояти за верстатом 36 годин підряд. Це було справжнє "пекло праці", що відобразилося в його  оповіданні "Відступник". Через деякий час, відчуваючи неможливість такої праці в подальшому, він, придбавши старого човна, стає "устричним піратом " у Каліфорнійській затоці". Це заняття було  прибутковим, хоча і небезпечним, але саме цим і привабливим. Тут він вперше зіткнувся зі світом, який згодом стане одним з основних у його творчості - світом романтики вільного життя й морських просторів, небезпек та їх подолання. 

    Біографія письменника розповідає нам про його поневіряння в різних сферах діяльності: в 17 - матрос на шхуні з полювання на котиків біля берегів Північно-Східної Азії, праця на джутовій фабриці (знову в "пеклі праці" по 15 годин на добу), кочегар на електростанції. Він приймає  участь в поході протесту на Вашінгтон, потім потрапляє у в'язницю за бродяжництво. Все це змусило Джека замислитися над складними і болючими проблемами суспільного життя і, зрештою, спонукало до прийняття рішення стати письменником. Хоча епізодично писав він і раніше, та  після всього побаченого на своєму шляху, вбачає в літературі своє покликання і вирішення всіх своїх життєвих проблем. Як це йому вдалося втілити в життя ми можемо прослідкувати в його романі "Мартен Іден", який є великою мірою автобіографічним. 

   Ще одним "зигзагом долі" виявилася мандрівка Джека Лондона на Аляску, як золотошукача. Та нажаль, надії на збагачення  не справдилися і він, захворівши на цингу, повертається додому. Але під час цієї подорожі мандрівник збагатився неоціненним досвідом, яким в майбутньому ділиться з читачами в своїх творах, тим самим завойовуючи все більшу популярність, як письменник. 

   В літературу Джек Лондон увійшов своїми північними оповіданнями, збірники яких почали з'являтися на початку ХХ століття: "Син вовка" (1900), "Бог його батьків"(1901), "Діти морозу"(1902), "Віра в людину"(1904), аналогічним став роман "Дочка снігів"(1902),  повісті "Поклик предків"(1903), "Біле ікло"(1906), збірник "Любов до життя"(1907) та в меншій мірі "Смок Беллю" та "Смок і куций" (1911-1912). Суспільні відносини і життя людей, які розбагатіли під час золотої лихоманки змальовуються у творах: "Королева дружина", "Презирство жінки", "За того, що в дорозі", "Біла тиша", "Північна Одісея" та інші. В основному в його північних оповідях оживає романтична традиція, яка в американській літературі і не переривалася, на відміну від європейської. Романтизм тут залишався провідним напрямом в літературі другої половини ХІХ століття. 

    Північними оповіданнями Джек Лондон утвердився в літературі і отримав велику популярність. Але далі, вже з 1903 року звертається до інших тем. Хоча тема романтики і пригод звучить і в його романі "Морський вовк"(1904), де події відбуваються під керівництвом голового героя капітана Ларсена. Цей твір вважається одним із найвідоміших творів письменника.

    Джек Лондон, прибічник революцій ХХ століття в різних країнах світу, пише твори революційного характеру: книгу "Люди безодні",  роман "Залізна п'ята". Він виступає з промовами, пише статті до різних прогресивних видань. Роман "Мартін Іден" виявився останнім високим злетом творчості Джека Лондона. Надалі, в останній творчий період - 1911-1916 роки, він відчуває багато суперечностей і багато пише, можливо занадто багато, що позначається на якості творів -  наступає творча криза, що відчуває та болісно переживає і сам автор. 

     Тяжка невиліковна хвороба й творча криза стали причиною передчасної смерті письменника, яка сталася 21 листопада 1916 року й була схожа на самогубство.

     Велика художня спадщина Джека Лондона нерівна,  проте кращі його твори належать до видатних набутків американської і світової літератури, входять до їхнього класичного фонду.

    Про нелегку долю письменника, а також самі твори Джека Лондона ви можете прочитати, завітавши до бібліотеки після карантину.


        


    

Немає коментарів:

Дописати коментар