четвер, 21 січня 2021 р.

У єдності наша сила: День соборності України (онлайн-огляд)

    Ідея єдності й соборності земель, так само як ідея незалежності й державного суверенітету, є головним змістом державницької ідеології будь-якого народу. Не був винятком у цьому ряду й наш ураїнський народ. Тривогою за відсутність єдності на рідних землях, осудом князівських чвар і міжусобиць, які призвели до падіння Київської Русі, переповнені давньоруські оповіді й повчання, літописи й літературні твори.

    Та після розпаду Київської Русі українській еліті не вдалося ні об'єднати в межах національної держави етнічні українські землі, ні зберегти їхню незалежність. Лише в роки національної революції середини ХVІІ століття з'являється державна ідея, вироблена генієм великого гетьмана Богдана Хмельницького. Проте вкрай несприятливий для України стан міжнародних відносин не дозволив йому досягти мети.

     Українська революція 1917-1920 років зробила реальною мрію багатьох поколінь українців про об'єднання в єдину соборну державу. Вона увібрала в себе весь багатовіковий досвід національно-визвольної боротьби українського народу і була вписана законами про затвердження державними символами  синьо-жовтого прапора і тризуба, що вже давно представляли перед світом наш народ. 

    Перше рішення у цьому напрямку зробила Українська Національна Рада, яка 3 січня 1919 року одностайно прийняла ухвалу про злуку Західно-Української Народної Республіки з Українською Народною Республікою. Акт злуки українських земель було урочисто довершено 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві. Директорія видала Універсал, в якому говорилося:"Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України, Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна... ". Наддніпрянщина вийшла з Російської, а Західна Україна -  з Австро-Угорської імперій - і воз'єднались на своїй землі в єдиній Українській державі.  Отже ідея соборності українських земель стала дійсністю. Хоча Акт злуки двох Україн тоді був, швидше, символічним знаком прагнення єдності, бо у керівництві країни спільності не було. Та все ж ця подія стала епохальною, поставила українців на новий історичний і політичний шлях, а тому знайшла своє відображення і  в святі, до всенародного святкування  якого нам довелося чекати не одне десятиліття. Адже офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року. 

   День Соборності - це нагадування про те, що сила нашої держави - в єдності українських земель, в єдності народу. Недарма і нині, під час військової агресії з боку Росії, таким актуальним є гасло: "Україна - єдина країна". Сьогодні, в третьому тисячолітті, ідея соборності постала з новою силою. Уроки історії свідчать, що державність недостатньо декларувати. ЇЇ необхідно наповнити реальним змістом задля досягнення загальноприйнятих у цивілізованих країнах стандартів життя.

    Відповіді на всі запитання, які виникають у вас по цій темі, ви зможете знайти в книгах з історії України, які є у книжковому фонді бібліотеки, та  статтях з періодичних видань, зібраних в тематичній папці "День Соборності України". Дана література сьогодні представлена на книжковій виставці "Україна єдина".

   Шановні користувачі!! Цим історичним онлайн-оглядом бібліотека приєднується до святкування Дня Соборності України! Прийміть  найщиріші привітання з нагоди найвеличнішого свята українського народу, а також побажання здоров'я, миру, добробуту, мудрості, толерантності і великого бажання, а ще змоги достойно жити і працювати в нашій соборній демократичній державі -  Україні. 


    

   

Немає коментарів:

Дописати коментар