четвер, 1 квітня 2021 р.

Як і чому математика стала потрібна людині (математичний калейдоскоп) до Дня математики 1 квітня

     Минув тривалий час, поки людина усвідомила, що в нескінченому Всесвіті існує нескінчена кількясть речей, кожна з яких має нескінченну кількість характеристик, якими   вона є у співвідношенні з іншими. А зрозумівши це, розділила вивчення природи на окремі галузі знань: фізику, астрономію, хімію, географію, біологію. Цікаво  при цьому, що  в перелік природничих наук не включають звичайну математику. Що ж тоді вивчає математика? Вона - єдина наука, яка вивчає сама себе. І тут виникає запитання, яке непокоїло вчених усіх часів: чому абстрактна наука, яка ніби вариться у власному соку, так ефективно й надійно служить і природонаслідникам, і технікам і гуманітаріям.  Але все дуже просто -  як і всі інші науки, математика виникла з практичних потреб людей: з вимірювання площ  земельних ділянок і місткості посудин, з обчислення часу та механіки. 

   Так, виготовляючи знаряддя, людина цікавилася насамперед формою майбутнього виробу; на полюванні її хвилювало, скільки здобичі принесе додому; заготовляючи дрова, вона розраховувала скільки їх має згоріти за певний час і чи відповідає кількість заготовлених дров тій, яка згоряє за цей час. Лічбу предметів здійснювали спочатку за допомогою паличок, камінців, зерен, пальців рук і ніг... Це не завжди було зручно. тому люди ніколи не перестануть захоплюватися винаходом наших далеких предків -  чисел 1, 2, 3, 4.....

   Про історичний шлях математики від найдавніших часів до сьогодення, про найголовніші відкриття учених із  різних країн, особливо таких розвинених у стародавньому світі як Стародавній Єгипет Стародавня Греція, про діяльність видатних учених епохи Відродження (ХV -ХVІ ст.): Леонардо да Вінчі, Галілео Галілея, Ніколая Коперника, коли математика стає особливо популярною і розвивається в Італії, Франції, Німеччині, Голландії; про те, як математика пов'язанна з іншими галузями знань та про всілякі інші математичні цікавинки ви можете дізнатися з книги А.Г Конфоровича "Математика служить людині", яка є у фонді бібліотеки. 




























  Не менш цікаві і наступні книги про математику і математиків як для дорослих, так і для дітей.


Немає коментарів:

Дописати коментар