пʼятниця, 30 квітня 2021 р.

Веселково на Великдень сонце виграє (бібліо-дайжест)


                                        
     Світле свято Великодня приносить радісну звістку про воскресіння Ісуса Христа. Тому цей день вважається святом відродження, добра, любові та миру.

   До Великодня всі віряни готуються заздалегідь. В період підготовки здійснюється безліч корисних справ. Але ось настають останні перед Великоднем дні... І вже нарешті можна приступати до виготовлення головних символів цього свята - паски та крашанок і писанок. 

    Писанки і крашанки - це різні способи декорування великодніх яєць. Писанки відрізняються тим, що на них вручну наносять розпис або орнамент. А оригінальні крашанки просто фарбують, причому з використанням найрізноманітніших технологій - ось тому вони і "крашанки".

   Звичай фарбувати яйця в червоний колір прийшов з глибини століть. Деякі перекази стверджують, що червоними ставали камені, на які капала кров розіп'ятого Ісуса Христа. Тому Марія Магдалина принесла імператору Тиберію не камінь, а червоне яйце, як символ перемоги життя над смертю: адже яйце символізує життя. Легенди стверджують, що навіть Всесвіт з'явився із яйця.

   Якщо говорити про крашанки в слов'янській культурі, то можна сюди вплести язичницькі звичаї: червоні яйця фігурували на святі весни і були присвячені богу сонця Ярилу. Зараз їх не просто фарбують цибулею, а роблять крашанки з листочками і робити це потрібно в чистий четвер або в суботу.

    Звісно, з часом крашанки стали фарбувати не тільки в червоний колір - адже багатоколірна гамма лише посилювала атмосферу святковості. І до того ж кожен колір несе своє смислове навантаження. Так, той же червоний асоціюється з любов'ю, життям, жовтий - з сонцем, світлом і хорошим урожаєм, зелений - з весною і пробудженням природи, коричневий - з родючою землею. Чорний, який трапляється рідко, також означає повагу до землі - святкового дня люди таким чином це засвідчували.

   Саме слово "крашанка" має українське походження. Своїм рівномірним фарбуванням вони відрізняються ще і від скробанок, на яких поверх фарби видряпували гострим предметом візерунки, і мальованок, куди декор наноситься пензликом.

   Цікаво, що в кожному регіоні України домінує якась одна колірна гама, а інші майже не використовуються. Так, наприклад на Полтавщині пріоритет віддається білому, жовтому і ясно-зеленому. У жителів Прикарпаття перевагу мають червоний, жовтий і чорний кольори. На Чернігівщині доповненням до червоного і чорного виступає білий.

     З давнини люди використовували природні барвники. Вашій увазі пропоную підбірку опису природніх барвників, які ви можете використати в своїй творчості. А ще ви можете ознайомитися з цікавою інформацією про найбільші писанки у світі - це пам'ятники писанкам в різних містах України та світу.

        

\\











         У Канадському містечку Вегревіль, у повінції Альберта, де діє один із осередків української культури, знаходиться найбільше у світі "пасхальне яйце". Встановлений цей пам'ятник в1975 році. Оформлений він у традиційному українському стилі. Писанка заввишки 9,6 метрів, в діаметрі 6, 5 метрів, загальна висота 11 метрів. Пам'ятник встановлено поблизу музею під відкритим небом, що відтворює життєвий уклад українських емігрантів. Близько 30 будівель перевезено сюди з навколишніх місць і вмебльовано в стилі 1892-1930-х років. Відвідувачі можуть спостерігати як печуть хліб у печах, мають змогу проїхатися на возах.

     На початку липня на заході Канади проходить триденний фестиваль української культури та мистецтва. Відбуваються виставки майстрів-умільців, дегустація страв української кухні, міжнародний конкур розпису великодніх яєць і молодіжний конкурс танцю.

      Прийміть вітання, шановні користувачі, з Великодніми святами. Готуйтеся до головного свята року правильно: з любов'ю в серці і чистими помислами. Хай Бог благословляє вас на добрі діла, дає здоров'я і наснагу. Бережіть себе і своїх близьких. І нехай веселково на Великдень сонце виграє!









Немає коментарів:

Дописати коментар