середа, 21 квітня 2021 р.

Що ми можемо запропонувати для покращення здоров'я планети? ( екологічнне дослідження до Всесвітнього дня Землі)

        Всесвітній День Землі ми відзначаємо 22 квітня. Цей день установлено для того, щоб знову звернути увагу людей на екологічну ситуацію у світі.                                                                                   До найактуальніших проблем сьогодення що торкаються кожного жителя планети й від яких залежить майбутнє людства, слід віднести проблеми екологічні. Вони викликані недалекоглядним, нерозумним, необгрунтованим ставленням людини до природи, і виникли не сьогодні й не вчора. Як свідчать старовинні літописи, ще близько 4 тисяч років тому вавілонський цар, а пізніше - китайські і монгольські імператори та європейські монархи вже дбали про збереження природи й видавали накази про охорону лісів, трав'яного покрову степів, водних джерел. Українська козацька старшина, незважаючи на надзвичайне багатство нашої природи тих часів, теж уболівала за збереження довкілля й видала ряд наказів і документів про охорону придніпровських лісів і лук, заборону спалювання лісів, браконьєрства, хижацького винищення звірів та риби.

       Багатим на природні багатства була і Зіньківщина. Про це описується навіть в художньому слові. Наприклад дуже цікаво розповідає наш земляк поет Тихін Лиманський у поемі "Казка про Зінька, схожа на бувальщину", де розповідається про заснування козаком Зіньком міста Зіньків.

         Чарує нас природа всюди, на Україні просто рай.

          І Богу дякують всі люди за цей співучий рідний край.

          Прислухайся: шумлять діброви; у травні квітів море, глянь,

           У липні вишні пурпурові, вдяглась у лілії Ташань.

           Пасуться лосі у лісочку, он на сосні принишкла рись.

           До річки горнуться струмочки, когось пильнує хитрий лис.

           В Ташані безліч карасів, лини тут є і щука.

           Не прогада, хто хату звів, житло дітям і внукам.

           А скільки в лісі диких кіз, прудкі зайці гуляють.

           Приємний шум білих беріз, тут солов'ї співають...

      Із розвитком цивілізації та науково-технічного прогресу, зростанням населення на Землі, зростанням обсягів виробництва та його відходів проблеми стосунків між природою та суспільством дедалі загострюється. Екологічна криза грізно нависла над усім світом, вона вже "схопила нас за горло". Стан в Україні оцінюється фахівцями як критичний, при якому неможливе самовідновлення й самоочищення.

     В Україні загинули сотні річок, деградують Чорне і Азовське моря, знищено безліч лісонасаджень, задихаються  від автомобільних викидів міста, села потерпають від обробітку полів небезпечними речовинами, нестачі або навіть повної відсутності води в колодязях, зникнення води в ставках та обміління річок.  

   А ще до того наше покоління в усіх куточках планети безсоромно розкидає сміття! А це величезна жорстокість по відношенню до здоров'я планети.

     Радує те, що в нашій громаді є активісти, які самі беруться за прибирання узбіччя доріг і залучають до цієї діяльності інших жителів району. До цього можемо приєднатися і всі ми. Щоб чисто було не тільки в нашому будинку, подвір'ї, на нашій вулиці, в нашому населеному пункті, але обабіч усіх доріг, в лісах, в садках, в лісополосах.  Це ми можемо зробити... Зробити для того, щоб зберегти для наступних поколінь природно-заповідний фонд Зіньківщини. 

     Сьогодні для покращення здоров'я  планети кожен з нас має можливість запропонувати свою допомогу. Що ж ми можемо зробити?

-  долучатися до акції "Чисте довкілля"!!!

-  здійснювати сортування домашніх господарчих відходів!!!

-  відвозити чи відносити  відходи (сміття) в спеціально відведені місця!!!

-  збирати і здавати для переробки відпрацьовані батарейки та енергозберігаючі лампочки!!!

-  здійснювати  озеленення території!!!

-  намагатися не забруднювати навколишнє середовище!!!

-  не викидати сміття на узбіччя доріг та в лісонасадженнях!!!

-  вивчати екологічну ситуацію в своєму краї  та правила поведінки на природі!!!

    Це робити не важко, але це буде наша величезна допомога нашій планеті в її оздоровленні.

Бібліотека має в своєму книжковому фонді літературу, яка допоможе вам краще справитися з даним завданням.


















 

 

    

      

     









Немає коментарів:

Дописати коментар