понеділок, 12 липня 2021 р.

Конституції України - 25 (книжкова виставка)

     28 червня 2021 року виповнюється 25 років  Конституції України, яку Верховна Рада України прийняла 28 червня 1996 року.

     Конституція - це основний Закон держави, що має найвищу юридичну силу. Знання своїх прав і обов'язків необхідне кожному громадянину країни. Тому в бібліотеці до Дня Конституції організовано книжкову виставку "Конституції України - 25".

    Історико-правові традиції стражденного шляху, пройденого нашою Україною необхідно вивчати, адже це надзвичайно корисно та вкрай необхідно для кожного громадянина.

   Отже трішки історії:

     У часи княжої України Руси найважливішою пам'яткою, що зберегла давні норми звичаєвого права, була "Руська правда". Написавши у 1016 році "Правду і Статут", Ярослав Мудрий визнав високе покликання Права і Суду в суспільстві. Вищою судовою інстанцією був сам Київський князь. 

     Нажаль сини Ярослава Мудрого не жили у згоді, почалася феодальна роздробленість. Тому зупинився процес творення державності українського народу. 

     Показовим правовим документом в козацькі часи стала "Конституція"  гетьмана Пилипа Орлика, в якій задокументовано право України на самоврядування й незалежне існування. Ця "Конституція" вважається першою в історії України. Вона складалася з преамбули і 16 параграфів, у яких сформульовані головні принципи розбудови держави.

     З часу утворення Української Центральної Ради 17 березня 1917 року в Україні почався процес розбудови інституції державності. Було видано чотири Універсали. Державне існування України ствало історичним фактом у Конституції від 29 квітня 1918 року. Президентом України обрано Михайла Грушевського.

    За радянських часів Українська Радянська Республіка мала чотири Конституції: 1919, 1929, 1936, 1978 років і всі вони розроблялися під керівництвом Кремля.

     Поступ українського народу до утвердження суверенної і незалежної держави завершився днем прийняття нової Конституції України - 28 червня 1996 року. Почався новий відлік часу, новий етап в її історії, який ми повинні пройти з гідністю. 

     З Днем Конституції!



Немає коментарів:

Дописати коментар