вівторок, 13 липня 2021 р.

На калину роса впала - а у нас сьогодні Купала... (фольклорне свято)

      Свято Купала є одне із найдавніших і найбільш улюблених в народі. Це дохристиянське свято збіглося з пізнішим християнським святом Іоанна Хрестителя, що не позначилося на традиціях його відзначення.

     З давніх-давен обрядові ігри та вірування супроводжувалися купальськими піснями, забавами, хороводами, плетіннями вінків та гаданнями, розкладанням багаття, купанням та обливанням водою. Купальським звичаям притаманні язичницькі елементи культу сонця, аграрної магії, обрядів очищення та еротичних.

    В основі купальських обрядів лежать культ вогню, води і рослинності. Купальські вогні - відгомін культу сонця, купальська вода - символ цілющої сили,  чудодійна роса забезпечувала здоров'я, красу і кохання, а купальське дерево - родючість та щастя, папороть - символізує щасливу долю.

          Є легенда, кажуть люди -

          Квітку хто таку здобуде,

          Зміниться за мить...

          Знайде той скарби великі,

          Що полинуть, наче ріки,

          Золотом до ніг...

          Має квітка й іншу силу -

          Коли дівчина любила,

          То на все життя...

          Хто до квітки доторкнеться,

          В того вмить розквітне в серці

          Вічне почуття! 

   Проте, за іншим повір'ям, володіння казковою квіткою може принести багатство,  але не щастя. Цей трагічний мотив знайшов яскраве художнє відображення у відомій повісті М.В. Гоголя "Вечір напередодні Івана Купала".

          Свято Купала визначається особливою поетичністю та чарівністю. Купальські дійства сьогодні намагаються відтворити працівники культури та аматори сцени в містах і селах України. Тож ми також не стали винятком.

       Фольклорне свято Купала підготували і провели разом з сільським будинком культури.  Дійство розпочав староста села Білик М.І., а потім на сцені з'явилися гості із далекої Африки (дві попуаски - учасники клубу за інтересами "Сузір'я" Раїса, Ніна Немченко), які прибули по обміну досвідом подолання економічної кризи  та щоб знайти нового шамана для свого племені.  Їх виступ надав глядачам веселого настрою. Директор сбк Володимир Слинько та художній керівник сбк Валентина Зан відтворили вечір на Купала в одній українській сім'ї, де чоловік  полюбляє випити, а дружина все його "виховує" по-народному. Далі були пісенні дарунки від учасників художньої самодіяльності сбк солістів Лариси Горопашної, Валентини Величко, Любові Нестеренко, Володимира Слинька, Ніни Немченко. Ансамблів "Лілея" та "Сузір'я". В ході заходу відбувалися ворожіння, вікторина, присутні відгадували загадки. На завершення вечора всі  насолодилися купальським хороводом під пісню "Квітка Душа" та купальським вогнищем. Свято вдалося!

      Зі святом, шановні користувачі!





         

Немає коментарів:

Дописати коментар