субота, 14 травня 2022 р.

Лелека - символ щастя, сім'ї і любові



 

ЛЕЛЕКА  - СИМВОЛ ЩАСТЯ, СІМ’Ї і ЛЮБОВІ

Урок народознавства

    Народні звичаї завжди були мудрими вчителями і порадниками. Ми маємо робити так, як робили наші предки на нашій славній землі Україні. Поважати і продовжувати традиції , любити людей, знати свою мову, співати пісень, вивчати свій родовід. Пізнання світу починається з добра, а природа, її рослинний і тваринний світ були тим добротворцем,  якого людина шанувала й оберігала і сама шукала у нього захисту в усі часи.  Сьогодні я пропоную вам дізнатися про птаха, якого понад усе поважав український народ.                                                         Відлітають за моря, у краї далекі,

На будинках гнізда в’ють звуть же їх лелеки.

 Лелеки живуть поряд з людьми. Вони гнізда в’ють високо на стрісі або на дереві. Вони знають, шо люди їх ніколи не образять.

  - Вам доводилось коли – небудь бачити , як повертаються із теплих країв

журавлі? Так, клином. А того, як повертаються із далеких країв їх родичі – лелеки, ще ніхто і ніколи не бачив, бо вони це роблять вночі і поодинці. Спочатку прилітає лелека – батько Він оберігає місце, щоб його не зайняли інші, ремонтує гніздо. Потім прилітає лелька і удвох вони виводять і вигодовують пташенят . А прилітають, як водиться  до тієї самої оселі, яку вони покинули восени.

   Здавна люди вірять:

-           Якщо на хаті звив гніздо лелека, то буде в сім’ї лад:

-           Якщо зруйнуєш лелече гніздо, то накличеш лиха.

До лелек зверталися як до людей

-           Антоне, коли тепло буде?

-           Іване, принеси нам літо.

 Хочете знати чому так зверталися до лелек? Про це говорить легенда:

   Бог Перун відправив людину на землю, дав їй мішок, наказавши, щоб віднесла далеко в ліс. Але ні розв’язувати, ні заглядати в мішок не потрібно. Та людина не послухалась. На пів дорозі чоловік зупинився, розв’язав мішок. А з мішка навсебіч повистрибували жаби, вужі, миші, змії, гадюки і порозлазилися довкола. Кинувся він їх ловити, та де там. І тоді розгнівався Перун і сказав:

    Я перетворю тебе на птаха, і будеш ним доти, поки не позбираєш гаддя, яке випустив на волю.  І ось лелеки збирають різних гадів, виконуючи Божий наказ.

Із краю вирію бузьки вилітають,

До нашої хати дороги питають.

Гей, летіть ви бузьки попід небом синім,

Аж там, де кружляють плуги на царині.

А ми прилетіли звисока дивились.
Ой, чи ви нас ждали,  ой, чи ви смутились
.

    Відлітають лелеки у вирій теж вночі. Вночі летять, вдень відпочивають. Вони змушені так робити, бо  у важких умовах перельоту птахи допомагають одне одному. Лелеки допомагають в дорозі солов’ям, Коли летять над морем, то лелека може сісти на воду і відпочити, а солов’ї сідають їм на спину і так відпочивають. Птахи летять у Південну Африку, а це 25 тисяч км. Летять лелеки зі швидкістю 150 км/год.

   ЛЕЛЕКА - символ любові до батька-матері, котрі благословили тебе на світ, а тому це - й символ сімейного благополуччя, щастя, любові до рідної землі, Батьківщини. Щасливий той двір, де є гніздо лелеки, бо він - птаха священна, за розорення його гнізда - кара вогнем. А ще лелека приносить до оселі немовлят... І щасливе те село, яке має хоча б одне лелече гніздо – його обходитимуть стороною чорні хмари та злі буреломи.

   Святий обов'язок лелеки - знищувати різних гадів, себто гадюк, жаб. Своїм прильотом в рідні краї провіщає весну...

     Якщо ж лелека несподівано залишає гніздо в дворі й не повертається до нього, то двір і дім цей згодом спорожніють...

    Окрім цього, лелека є символом вогню і сонячного світла: він завжди прилітає з наближенням бурі або грози. Лелека довіряє людям, на господарстві яких проживає, тому може спокійно розгулювати по їх двору навіть у їхній присутності. Вважають, коли дівчина вперше весною побачить лелеку високо в небі, то цього року обов'язково вийде заміж, а якщо вже в гнізді - то ще рік залишиться в батьківському домі...

В Україні є два види лелек: лелека чорний і лелека білий.

    Лелека білий – живий символ УкраїниЗ особливою симпатією ставляться в народі до лелеки, який є своєрідним оберегом України. По різному називають цього птаха у різних регіонах України: лелека, бузьок, чорногуз, бусол, веселик, боцян, гайстер.  Це великий птах з довгими ногами, шиєю і дзьобом. Оперення біле, чорні лише махові пера і частина покривних на крилах. Коли лелека стоїть, склавши крила, здається, що чорна вся задня частина тіла. Самка і самець забарвлені однаково, але самець дещо більший за розміром, має трохи довший і масивніший дзьоб. На шиї та грудях пера видовжені. Гнізда лелеки будують з гілок, які збирають навкруги. З роками гніздо надбудовується і збільшується в розмірах.

 

 Лелека чорний в Україні гніздиться поодинокими парами в лісах Карпат і далеких районах Полісся. Зимує  в Південній Африці і Південній Азії.

   Від білого лелеки відрізняється не лише забарвленням, а й поведінкою, способом життя. Якщо білий лелека весь час тримається людського житла, то чорний навпаки - о–ирає для свого житла найглухіші хащі старого лісу, поблизу боліт і річок. Людей остерігається, близько  до себе не підпускає.

     Гніздо у чорного лелеки теж відрізняється  від гнізда білого.  У білого лелеки хаотичне нагромадження гілок, то у чорного лелеки зроблене із товстих паличок, скріплених і зацементованих землею і глиною.

   Звички, плоліт, способи добування їжі як і білого лелеки, лише у чорного лелеки  переважає дрібна риба: короп, окунь, карась. Відлітають у вирій  у серпні – вересні.

  Немає мабуть жодного птаха такого популярного і улюбленого у нашого народу як лелека. Люди шанують лелеку за вірність і любов до Батьківщини. Лелека – символ вірності, щастя, добробуту, живий символ України.

  «Чи вам  відомо, що…»

   -  Орли та лелеки будують найбільші гнізда. Гніздо лелеки має діаметр 1,5 метрів і досягати 1, 5 м заввишки;

   - У білих лелек є одна дивовижна звичка: їжу вони підкидають дзьобом угору і знову ловлять. Напевне, щоб зручніше розмістити здобич у дзьобі.

   -   На південь лелеки летять  неорганізованими зграями.

   - У багатьох країнах люди прагнуть привернути увагу до лелек і  самі готують основи для їх гнізд.

     -  Ми знаємо, що лелека – це символ сімейного благополуччя, щастя; символ любові до рідної землі. Двір, де є гніздо лелеки, вважається щасливим. Саме ці чорнобілі красені приносили, за повір’ям, до оселі немовлят, тобто лелеки є символом продовження роду. Коли спостерігати за парою лелек, то можна зрозуміти як вони розподіляють свої обов’язки. Один лелека завжди повинен залишатися у гнізді і охороняти його. За їжею вони літають довго, їх немає більше ніж годину. Ми дізнаємося, що коли лелеки починають висиджувати малят то на яйцях сидять самці, а не самки Самка інколи приносить у дзьобі щось поїсти самцю, який у цей час знаходиться у гнізді і стереже малят. Лелеки також є провісниками погоди, коли вони клекочуть, то обов’язково буде іти дощ.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар