пʼятниця, 15 вересня 2023 р.

З Днем працівника лісу!

   Кожного року в третю неділю вересня в Україні відзначається День працівника лісу. Це свято присвячується усім захисникам природи та лісового господарства. В 2023 році День працівників лісу припадає на 17 вересня.




    Вперше цей день почали святкувати в 1966 році. Масова вирубка дерев для будівництва змусила місцеву владу запровадити спеціальні охоронні організації. Адже знищення лісу могло призвести до глобальних проблем з екологією. 

   Пізніше в 1977 році було прийнято "Лісове законодавство". Професійні працівники лісуництва зробили свій внесок, щоб зберегти природу. Для вшанування їх праці в 1980 році було затверджено свято "День працівника лісу".

     Шановні працівники лісу! Прийміть щирі вітання з професійним святом! Успіхів вам у вашій непростій справі! Плекайте наші лісові простори, щоб і надалі ми могли милуватися красою лісів, якими так щедро наділила нас Природа та ваші дбайливі руки!

   

 А для користувачів бібліотеки пропоную огляд літератури                                    "ЛІС - БАГАТСТВО КРАЇНИ".
В книзі Павла Васильовича Вакулюка "ЛІС - БАГАТСТВО КРАЇНИ" ви можете знайти інформацію на тему: ліс - захисник землі, ліс і здоров'я людини, закон охороняє ліс, шкідники та хвороби лісу, лісові заповідники і заказники. Дізнаєтеся про те,  як здійснюється облік урожайності дерев, облік лісоматеріалів, заготівля насіння лісових порід, вирощування сіянців та саджанців, відведення ділянок під вирубку, обробіток грунту під лісопосадки, висаджування сіянців і саджанців та інші види діяльності лісового господарства.


     В книзі "ВОДООХОРОННІ НАСАДЖЕННЯ висвітлено досвід водоохоронної лісомеліорації для захисту річок України від забруднення та виснаження, рекомендації про розміщення додаткових лісонасаджень, які в комплексі з іншими водоохоронними заходами поліпшать якісний склад річкового стоку та підвищать водність річок улітку. Тут розглянуто основні положення системи господарських заходів у водоохоронно-захисних лісонасадженнях. Книга розрахована  на спеціалістів лісового. водного та сільського господарства, природоохоронних органів.
   У книзі "ЛІС І ЛЮДИНА" ви знайдете дуже цікаві розповіді про те, яке значення в житті людини мають лісові масиви.        Адже неможливо уявити життя сучасної людини без тієї продукції, яку вони дають. Немає на землі людини, життя якої не пов'язувалося б з лісом. Ліс - символ багатства, добробуту і могутності країни, своєрідний універсальний магазин, скатертина-самобранка з величезною кількістю ходових "товарів" - від будівельних матеріалів до харчових продуктів і вітамінів. Все, що в лісі родиться, вдома пригодиться. Ліс - комора без замка, повна грибів, ягід і плодів, лікарських рослин та горіхів. Ліс - це дім для звірів і птахів.                         
 Але все  ж таки головна цінність лісу полягає в тому, що він дає деревину. Адже у природі немає іншого матеріалу, який за масштабами використання міг  би зрівнятися з деревиною.                                                                                                  Отже основним завданням лісівників повинно бути залісення пісків, ярів, берегів річок і водойм, гірських схилів, створення полезахисних смуг та ін.

    

      

     Книжка Юхима Яковича Єліна "РОСЛИНИ НАШИХ ЛІСІВ" допоможе вам розпізнати рослини, визначити їх назви, біологічні та господарські особливості. Ви дізнаєтеся про їхню будову, умови, в яких вони ростуть, про спосіб їх життя та практичне значення. 

     Ліс - сукупність великої кількості дерев, які впливають одне на одне і створюють специфічне лісове середовище. У лісі ростуть чагарники, дерева-велетні й карлики, хвойні та листяні породи. Кожній деревній породі природа визначила певне місце і наділила специфічними властивостями. Є серед них світло-, тепло- і вологолюбні, морозо- і посухостійкі види, з товстою чорною тріщуватою і гладенькою білою корою, стрункі та кострубаті. Одні породи можуть жити тисячі, а інші десятки  років. Деякі люблять рости в гущавині, інші навпаки. Але немає таких дерев, які б не приносили користі.                                   Кожна деревна порода - унікальне творіння природи і має свою "біографію і географію", історію виникнення і розселення. Назви дарев мають грецьке, латинське, персидське, арабське, слов'янське і навіть тюркське походження. Потім ці назви об'єднали в професійну латинь - професійну міжнародну мову, зрозумілу всім ботанікам.                                                                            Отже в книзі "ОПОВІДІ ПРО ДЕРЕВА
" автор у цікавій формі розповідає про особливості основних деревних порід, вплітаючи в оповідки міфи і легенди.                                     
                                  Тож завітайте до бібліотеки, щоб розгадати таємниці лісу.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар