середу, 28 лютого 2024 р.

Лев Вайнгорт - людина, яка відбудувала післявоєнну Полтаву (Із рубрики "Полтавщина і її таланти")

 


 Багато хто з нас справедливо вважає Полтавщину краєм, багатим на таланти. Це правда. Полтавщина дала Україні багатьох людей, які прославили її у світі. Про багатьох із них відомо лише вузькому колу спеціалістів, про інших ми чули лише краєм вуха.

  Полтава і область - це видатні люди, які тут жили або працювали. І насправді їх набагато більше. ніж нам може здаватися. Говорячи про нашу область, одразу спливають імена багатьох історичних постатей. для когось у топі Котляревський, хтось назве Сковороду, інший першим згадає Симона Петлюру. Цих особистостей знає вся країна і ледь не весь світ. Але обмежуватися тільки ними було б, м'яко кажучи, неправильно. є і менш відомі, але не менш круті люди, пов'язані з Полтавою та областю. І знати про них цікаво і корисно для кожного. 

    Тож пропоную вам бібліотечну рубрику "ПОЛТАВЩИНА І ЇЇ ТАЛАНТИ" І в першому із повідомлень хочу розповісти про ЛЕВА ВАЙНГОРТА, який пропрацював головним архітектором Полтави 32 роки - з 1932 до 1970. Йому випали найважчі часи. Адже, можна лиш уявити  в якому стані було місто після Другої світової війни. І Вайнгорт займався його відбудовою. Завдяки йому збереглися малоповерхові забудови в центральній частині міста.



   Відносини Вайнгорта з радянською владою схожі на анекдот. Наприклад, ситуація з промисловими підприємствами, які хотіли розмістити у центрі міста. Завдяки вмінню Вайнгорта правильно пояснити свою позицію промзона зараз знаходиться зовсім у іншому місці. будівництво оновленої Білої Альтанки, зведення нового будинку для театру Гоголя, спорудження меморіального комплексу Солдатської Слави та Меморіалу скорботної матері - це лише частина проектів, якими займався Лев Вайнгорт. 

   Ось так і вийшло, що єврей, який народився у Варшаві, любив це місто ледь не більше за всіх.

      Далі буде...

Немає коментарів:

Дописати коментар