четвер, 27 серпня 2020 р.

Бібліо-дайжест "Свято картоплі з бібліотекою"

     Сьогодні, тобто 27 серпня ми відзначаємо величне свято - свято картоплі, яку ще називають стратегічним продуктом українців.

     Думаю, що ви погодитеся з тим, що немає більше такого продукту, як картопля, з якого можна було б приготувати стільки смачних та корисних страв! Кожного дня вона займає почесне місце на нашому столі. Варена і смажена, товчена і сушена, печена і терта, тушена і фарширована, картопля прекрасно поєднується з рибою, м'ясом, грибами, овочами і крупами. З нею і суп смачніший і салат апетитніший. Велике різноманіття страв із картоплі і з картоплею, корисні поради по зберіганню та використанню картоплі пропонують автори книги "Картопля в нашому домі" Н.І.Губа та А.С.Кошик. 

  Є в бібліотечному фонді і підбірка листівок із рецептами та зображеннями страв української кухні, де зокрема є і страви з картоплі та з картоплею.

    Україна здавна славиться своєю національною кухнею. Деякі страви мають багатовіковий "стаж", як, наприклад, знаменитий український борщ, для приготування якого використовується до 20-ти видів продуктів, але одним із найголовніших тут є саме картопля. 

    Хочеться зазначити, що картоплю вперше почали використовувати індіанські племена в Південній Америці в Перу.  Але це були дикі рослини картоплі, в яких плоди дрібні та ще й гірчили. Особливим методом індіанці картоплинки висушували і так зберігали. Це був своєрідний  вид консервування.

    Європейці дізналися про картоплю в ХVІ столітті, коли іспанці привезли її  собі на батьківщину. Звідси і розпочала картопля свій тернистий шлях по Європі. Багато різних подій пов'язано з картоплею. ЇЇ не відразу сприйняли належним чином і полюбили. А тому що невірно її використовували: готували салат із листя, смажили ягоди з насінням, пробували їсти сирою. Бували випадки отруєння. Так і закріпилася за нею недобра слава: її називали "чортовим яблуком"та "проклятою картохою".

    Був час, коли французький Сенат заборонив використання картоплі спеціальним указом. Адже ходили слухи, що картопля викликає всілякі захворювання. Довго картоплю вирощували на аптекарських городах в якості лікарської рослини, декому подобалися її квіти. Але одного разу парижський агроном і аптекар Антуан Огюст Пармантьє запросив у гості членів уряду і пригостив їх якісно приготовленими стравами з картоплі. Це допомогло йому отримати більше землі для вирощування картоплі. Він пішов на хитрість, щоб розповсюдити цей овоч. Вдень біля картоплі була охорона, а вночі її відпускали. Тому із-за цікавості - що ж там охороняють, люди крали картоплю і висаджували на своїх городах. Так і здійснилася мрія аптекаря - люди полюбили цей овоч. Свого часу він писав: "Серед безлічі рослин не може бути жодної, яка б заслуговувала більшої уваги людей, ніж картопля".  

   Про всі мандри картоплі до визнання ви також можете дізнатися із книги "Картопля в нашому домі".

     Тож приємного дня вам із картоплею! Смачного! І хай на вашому столі завжди будуть смачнющі страви із стратегічного продукту українців.   Пригощайтесь: Бабка картопляно-сирна

Картопляні пальчики
Картопляні пончики


Картопля на шампурах
"Галки" бульб'яні
Копитка



Український борщ

Вареники з картоплею

Деруни

Котлета картопляна "Україна"

Картопляний "Ананас" 



Картопля печена з салом


Немає коментарів:

Дописати коментар