четвер, 27 серпня 2020 р.

Літературна світлиця "Перший україномовний історичний роман в українській літературі"

    Шановні користувачі!

Запрошую вас до літературної світлиці, де поговоримо про книгу-ювіляра 2020-го року роман "Чорна рада" Пантелеймона Куліша. Зокрема познайомимося з історією написання, публікації та коротким змістом цього твору. Адже в 2020 році виповнюється 175 років від дня виходу цього твору у світ.

     Саме "Чорна рада" є першим україномовним історичним романом як у творчості П. Куліша, так і в українській літературі. Як стверджує сам автор, цей твір було написано спочатку українською мовою, а потім перекладений на російську. Окремі розділи перекладу  в 1843 році вміщувалися на сторінках російських журналів. Через три роки оригінал і переклад були завершені, але у зв'язку з ув'язненням автора та розгромом Кирило-Мефодіївського товариства надруковані не були. Тільки через 11 років, тобто в 1857 році, обидва варіанти після значної переробки вийшли книжками в друкарні Куліша та Бєлозерського.

    "Могучий майстер української мови й творець українського правопису", - так зазначив про П.Куліша Т.Г.Шевченко. "... Особливо спасибі тобі за "Чорну раду". Я вже двічі її прочитав, прочитаю і третій раз і все-таки не скажу більш нічого як спасибі...", - це так сприйняв вихід роману у світ Т.Г.Шевченко.

     Роман "Чорна рада" - це своєрідна хроніка 1663 року, де розповідається про претендентів на гетьманську булаву по смерті Богдана Хмельницького. Кошовий отаман Іван Брюховецький та переяславський полковник Яким Сомко менше дбають про долю України, а більше про власні інтереси... З цією метою вони зверталися то до польської шляхти, то до турків, до татар, то до Москви. Україна була розколота. Тому 27-28 червня 1663 року у Ніжині відбулася так звана"чорна рада", за підсумками якої гетьманом було обрано Івана Брюховецького, а Сомка було скарано на горло.

     Динамічний сюжет, наповненість достовірними деталями, яскраві образи роблять твір захоплюючим і пізнавальним.



    У фонді бібліотеки є і інші книги Пантелеймона Куліша. Зокрема "Моє життя. Повість про український народ. Хутірська філософія і віддалена від світу поезія", двохтомник "Твори в двох томах".



     "За Богдана Хмельницького судові закони жили в устах людей, які вирікали присуди, коли скликали їх на невеликі ради в селах і на важливі в містах; кожен знав тоді, що він правосильний член нації, кожен обертав у своїй голові політичні ідеї; не обмежувався своїм домом, своїм селом, містом; думка його була така широка, як широка Україна, і все, що запроваджувалося в Україні було кожному добре відомо; чи обрання гетьмана, чи війна з сусідами, чи договір із чужоземною державою - все це проходило через усі голови, проникало в усі душі. Тому освіченість народу Українського, в повному значенні цього слова, було тоді на високому рівні, і якби протримався лад, заведений Богданом Хмельницьким, в Україні цивілізація так само тривко розвинулася б  із власних первенів, як і в західних країнах Європи... Але удар чола Брюховецького й породжене ним владарювання ослабили розвиток в Україні політичного тіла в самій його молодості, а потім що далі, то більше народ ставав безсилим і нарешті безтямним! ... а далі, то вже  історія не народу, а гетьманів, яких народ не обирав, яким не співчував і про яких навіть не пам'ятає", - ось про що писав П.Куліш у "Повісті про український народ".                                                                          Тому варто прочитати і інші книги цього майстра українського історичного слова, в якого, за словами С.Томашівського "...була розвита одна дорогоцінна прикмета, яка дуже рідко стрічається між Українцями, себто сміливість висловити щиро свою думку, постояти за неї, хоч би як вона не подобалася загалові...".









Немає коментарів:

Дописати коментар