понеділок, 24 квітня 2023 р.

Давай врятуємо планету (Екологічна гра-квест)

    Всі ми зобов’язані життям нашій планеті – єдиній і прекрасній  Землі-Матері. Наша планета зелена від лісів, синя від океанів, жовта від пісків. Вона найбільша в світі таємниця і чарівне диво. Вона зберігає в собі найпотаємніші загадки від зародження життя і до прийдешніх доль людства. Ми живемо на найдивовижнішій планеті світлих сонячних ранків, яскравих  лагідних днів і тихих зоряних ночей, що пахнуть м’ятою і матіолою. На планеті. Що дарує найщиріші почуття і щастя тим, хто шанує і оберігає її…


  22 квітня - День Землі.  Це свято чистої Води, Землі й Повітря, яке має на меті об’єднати  людей планети для захисту навколишнього середовища, привернути увагу до екологічних проблем планети.

      Щоб допомогти розвинути пізнавальні інтереси і потреби учнів в вивченні флори і фауни планети Земля, сприяти становленню їх світогляду, вмінню застосовувати свої знання на практиці,  навчити учнів бачити закономірності організації життя на   Землі,  розвивати  екологічну свідомість, соціальну активність та відповідальність за збереження рослинного та тваринного світу навчити працювати в команді задля досягнення загального результату бібліотека  запропонувала провести в школі екологічний квест «Давай врятуємо планету". Захід приурочено до Дня Землі. Педагогічний колектив школи на чолі з директором Таран Н. В. та учні 7, 8, 9, та 11 класів з радістю пішли на зустріч.  Із задоволенням прийняли участь у квесті учителі: Хоменко В. І.,  Коваленко Л.В., Удовиченко Р. С., Передерій Т. В., Стребко В. М. Вчителі та бібліотекар  Немченко Н. В. були Агентами на зупинках гри-квесту:   

  «Незвичні назви» + Вікторина «Хто це? Що це?»;

  «Походження культурних рослин»

  «Правила поводження на природі» + «Бувалі туристи»

   «Біологічні фразеологізми» + «Знайди вірну відповідь»

  "Рослини з легенд» + «Екзотичні фрукти»

"Ліс" + "Квіткова галявина"

 На початку заходу всі учасники пригадали, що слово «екологія» походить від грецького oikos – оселя і logos – учення. Тобто екологія як наука навчає що можна і потрібно робити, а що небезпечно робити у нашому спільному домі, що зветься Земля. Коли говоримо на цю тему, то правильно говорити  «поганий стан навколишнього середовища», а не «погана екологія». Часто в періодичних виданнях журналісти вживають слово «екологія» як синонім до слова «чистий», «незабруднений». З’явилися вирази «екологія усної мови», «екологія сімейних взаємин», «екологія політичних стосунків», тощо. Що не витримує ніякої критики ні з точки зору екології, ні з точки зору філології.

    Обговорили екологічні проблеми сьогодення, які ми відносимо до найактуальніших, таких, що торкаються кожного жителя планети й від яких залежить майбутнє людства. Дізналися, що ці проблеми виникли не сьогодні і не вчора. Як свідчать стародавні літописи, ще близько 4 тис. років тому цар у Вавілоні, діячі Стародавньої Греції – (пізнаємо з міфів та легенд про подвиги богів та напівбогів на чолі із Зевсом, пам’ятаємо про богинь природи Флору і Фауну),  пізніше китайські і монгольські імператори та європейські монархи вже дбали про збереження природи й видавали укази про охорону лісів, трав’яного покриву степів, водних джерел.  Українська козацька старшина, незважаючи на надзвичайне багатство нашої природи тих часів, теж уболівала за збереження довкілля й видала ряд указів і документів про охорону придніпровських лісів і лук, заборону спалювання лісів, браконьєрства, хижацького винищення звірів та риби.

 Ведуча висловила застереження, що із розвитком цивілізації та науково-технічного прогресу, бурхливим зростанням населення землі, проблеми екологічного характеру щодалі загострюються. І коли наприкінці ХІХ  століття екологічну кризу лише передбачали, то в ХХІ столітті вона грізно нависла над усім світом, вона вже «схопила нас за горло». Тим більше у нас в Україні, коли війна внесла величезний вклад в погіршення екологічної ситуації.

     Тому учасники в черговий раз зрозуміли всю серйозність екологічної ситуації та те, що зі свого боку ми сьогодні повинні прикладати максимум зусиль, щоб покращити навколишнє середовище, що оточує нас  у нашому селі, на нашій вулиці, біля нашого дому, обабіч доріг  та водойм.

   На заході була представлена виставка-порада «Екологія: ми відповідальні за майбутнє», огляд якої відбувся також на почату гри-квесту.

   Отримавши маршрутні листи три команди юних екологів на чолі зі своїми капітанами вирушили в мандрівку. Вони старанно, але з гарним настроєм  виконували завдання на всіх зупинках. Але все ж таки були переможці і переможені. За результатами балів, поставлених агентами  та конкурсом капітанів  перше місце зайняла команда Стаса Сіроштана "Черепашки", друге місце - команда Інни Костинської "Колосок", третє місце - команда Максима Шияна "Пінгвіни". 



















 








Немає коментарів:

Дописати коментар