четвер, 25 травня 2023 р.

Загадки писемного знака (Екскурс у давнину)

     


 До Дня слов'янської писемності і культури в бібліотеці проведено екскурс у давнину "Загадки писемного знака" з учнями 3 та 4 класів. Захід мав на меті ознайомити дітей з виникненням слов'янської писемності, з історією життя та діяльності просвітителів Кирила і Мефодія, які створили слов'янську абетку; формувати уміння та навички усного мовлення; виховувати у дітей пошану до людей, які багато зробили для розвитку  слов'янської писемності та культури.

    Учасники говорили про те, як і чому взагалі виникло письмо, з'явилася перша книга,  як утворилася  українська мова, адже вона є однією із слов'янських мов,  


    У них була можливість також позмагатися в знаннях з рідної мови, дізнатися цікавинки про: найдавніші рукописні та коштовні книги Київської Русі, бібліотеку Ярослава Мудрого, королеву Франції Анну Ярославну та її Євангеліє, таємницю київських ченців середньовіччя, азбуки "Глаголицю" та "Кирилицю". 

   



 Дізналися учасники і про те, як в часи Ярослава Мудрого  возвеличувалася любов і повага до книги: "Ярослав же сен, як ото ми сказали, любив книги... У літо 6545 сей великий князь Ярослав, син Володимирів, засіяв книжними словами серця віруючих людей. Велика бо користь буває людині од учення книжного". Так говориться у "Повісті временних літ".




Ознайомилися читайлики з виставкою-мандрівкою під назвою "Загадки писемного знака". Кожен з маленьких відвідувачів бібліотеки обрав для себе книжечку, яка його зацікавила.

Немає коментарів:

Дописати коментар