вівторок, 2 травня 2023 р.

Гаррі Поттер - улюблений літературний герой

 


2 травня у світі відзначають Міжнародний день Гаррі Поттера. 

    Тільки зовсім байдужий до літератури міг не помітити шаленої круговерті довкола серії книг англійської письменниці Джоан Кетлін Роулінг з її головним героєм маленьким чарівником Гаррі Поттером. Побачивши світ ще у минулому столітті, книга не втрачає своєї популярності і в наш час. Перша книжка «Гаррі Поттер і філософський камінь» розповідає про початок пригод Гаррі Поттера, про те як він потрапив до школи чарів і чаклунства. ЇЇ було видано 1997 року невеличким тиражем. Останню - «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії» , з якою читачі познайомилися 2007-го, очікував величезний тріумф. Влітку 2007 року був встановлений рекорд із продажів – за перший день у США та Великій Британії було продано 11 мільйонів примірників. Крім першої та останньої в серію входить ще п’ять книжок: «Гаррі Поттер і таємна кімната» - 1998 рік; «Гаррі Поттері в’язень Азкабану» - 1999 рік; «Гаррі Поттер і келих вогню» - 2000; «Гаррі Поттер і Орден Фенікса» - 2003; «Гаррі Поттер і напівкровний принц» - 2005. Популярності цього літературного шедевру додала й екранізація з вісьмох частин, які виходили з 2001 по 2011 рік.

На сьогодні Джоан Роулінг – найпопулярніша письменниця початку третього тисячоліття. Адже їй вдалося створити надзвичайно цікаву історію із жанру фентезі. ЇЇ манера оповіді з численими сюжетними поворотами дарує неймовірну насолоду мільйонам читачів - тим, які трималися з Гаррі до самого кінця. Тож саме ця серія книжок Д. К. Роулінг занесена до книги рекордів Гіннеса як найбільш продавана серія від одного автора. З виходу першої книжки й до нині у світі продано понад 500 мільйонів копій. 

 … А все почалося в поїзді, коли письменниця їхала з Манчестера до Лондона. За словами Джоан Роулінг «образ Гаррі Поттера просто з’явився в мене в голові, і коли я прибула на вокзал Кінг-Крос, чимало персонажів книжки вже були цілком сформовані». Протягом наступних п’яти років авторка робила начерки сюжетів кожної із семи книг. 

    В українському перекладі книги про хлопчика-чарівника виходили з 2002 року у видавництві «А-ба-ба-га-ла-ма-га». В заключній і чи не найяскравішій зі всієї "поттеріани" книзі саги «Гаррі Поттер та смертельні реліквії» авторка дає відповіді на багато запитань, а ще тут  вказано, що битва за Гогвортс відбувалася 2 травня 1998 року. Саме в цій битві Гаррі Поттер переміг свого супротивника – темного лорда Волдеморта. Це був день, коли світ нарешті зміг повернутися до нормального життя. Напевно це вплинуло на рішення відзначати саме 2 травня День Гаррі Поттера.



















Немає коментарів:

Дописати коментар