пʼятницю, 17 квітня 2020 р.

Готуємося до Великодня

  До Світлого Христового Воскресіння готуємося заздалегідь. Нам на допомогу приходять різні джерела інформації. В бібліотеку надходять перідичні видання, зокрема газети: "Абетка господині", "Нова година" та ін.,  а також є література народознавчого характеру, зокрема "Куди веде Чумацький шлях" та "Святі і свята України". Тож скористайтеся порадами, які вони вам пропонують, щоб гарно і мудро зустріти це величне свято.
     А книга Наталії Матвєєвої та Андрія Голобородька "Святі і свята України" про передсвяткові і святкові дні Великодня розповідає:
     Останній тиждень перед Великоднем називають страсна седмиця, страсний тиждень або ще Великим. Піст в ці дні посилюється. Кожен день цього тижня також одержав назву Великого і відповідає євангельській історії Ісуса Христа, починаючи з його входу до Єрусалима, й закінчуючи його розп'яттям та мученицькою смертю на хресті.
      У Великий понеділок приводиться чудо засохлої смоковниці, про яке розповідається у Євангелії від Матфея та Марка. Ця історія доводить, що віра має величезну силу і здатна творити чудеса.
      У Великий вівторок під час богослужіння читаються останні бесіди Ісуса Хреста з учнями та його останні притчі.
      У Велику середу увага привертається до "блудниці, що рокаялася". Під час служби підкреслюється різниця між врятованою грішною жінкою та Іудою, обраним апостолом, що загинув: перша віддає своє багатство Христу та цілує його ноги, інший за гроші зраджує  Христа поцілунком.
     У Великий четвер згадується "Таємна вечеря", яку здійснив напередодні свого розіп'яття Ісус Христос зі своїми учнями в ознаменування заповіданої пророком Мойсеєм Пасхи. З цією подією пов'язане установлення таїнства  причастя. В Євангелії від Іоанна розповідається, як під час Вечері сам Господь здійснив обряд "омовіння ніг" своїм учням. Сенс обряду та поданого апостолам уроку в тому, що кожна людина, не думаючи про свою перевагу над іншими, про чин та звання, повинна бути готовою служити іншим людям, і тільки в цьому полягає величезна любов та справжнє призначення людини.
    Великий четвер вважається найважливішим днем страсного тижня, його ще називають Чистим, Світлим, Страсним або Живним. Одним з головних обрядів цього дня було очищення водою: вмивання та обливання.
    У Велику п'ятницю працювати - це великий гріх особливо не можна рубати дрова або що-небудь робити сокирою. У цей день можна робити тільки дві справи: пекти паски та садити капусту.
    В церкві в цей день здійснювався обряд виносу плащаниці з вівтаря десь о 14.00. До цього часу не можна було нічого їсти.
    У Страсну суботу робили крашанки. За повір'ям, крашанки зроблені у цю суботу довго не псуються, а зберігаються протягом усіх пасхальних свят. Ще задовго до християнства яйце було символом воскресіння, відродження життя, символом сонця, синонімом джерела життя у всесвіті.
     Свята Пасха; Воскресення Господа Ісуса Христа; Великдень.
Слово Пасха походить від давньоєврейського "песах" - "переходити", "проходження". Святкування християнської Пасхи пов'язане з євангельськими подіями про те, як дві жінки-мироносиці, прийшовши до гробу, де був похований Ісус Христос, побачили, що він був порожнім. Господь, що воскрес, з'явився на зворотньому шляху жінкам. Він з'являвся також на протязі 40 днів своїм учням,продовжуючи навчати їх таємницям Божого Царства.
    В день Пасхи - Великдень, в церкві відбувається святкове богослужіння. Після служби священник освячує яйця, паски, сіль, ковбасу, хрін та іншу їжу, яку приносять цього дня до церкви.
    Але на Великдень цього року, який ми будемо святкувати в умовах карантину, не відвідуючи церкву, є порада: скласти все, що потрібно в пасхальний кошик та поставити його увечері під образами, сказавши слова "Ніч прийде - Господь все освятить" , а вранці починати споживати вже освячену страву.
   Бажаю Вам, шановні користувачі, гарно провести пасхальні свята. Бережіть себе і збережете своїх ближніх і нехай збереже Вас Господь.

   
 



Немає коментарів:

Дописати коментар