субота, 28 жовтня 2023 р.

Мовні баталії у бібліотеці

    Щороку восени в Україні відзначають День української писемності та мови - у пам'ять про святого Нестора Літописця. Його "Повість временних літ", де розповідається про те звідки пішла Земля руська та хто перший почав правити, прославила Нестора у віках -  її називають початком історії української літератури. Починаючи з 1997 року і до 2022 року на державному рівні  цей день відзначали 9 листопада. 28 липня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про святкування Дня української писемності та мови 27 жовтня (тобто на 13 днів раніше). Це пов'язано з переходом Православної церкви на новоюліанський календар, згідно якого всі церковні свята, в тому числі і день вшанування пам'яті Нестора Літописця, мають інші дати.

    День української писемності та мови нагадує про давність української мови, яка є єдиною державною, про історію її абетки, розповідає про розвиток української писемності й загалом популяризує українську мову в Україні та за кордоном.

   Метою свята є піднесення престижу рідної мови, виховання любові та розуміння її значення у житті людини, вчитися правильно, грамотно говорити і спілкуватися кожного дня українською мовою, а не суржиком. Пізнання рідної мови - складна наука. "Пильно й ненастанно політь бур'яни", - закликав мудрий Максим Рильський.

     Адже так склалося, і це підтверджують неодноразові соціологічні дослідження, що кожен 10-й українець спілкується суржиком – який утворився від змішання української та російської мов. Суржик став чи не найголовнішою проблемою української мови у ХХІ столітті. Цю ситуацію вчені і політологи вважають небезпечною для української мови.

    Тож  бібліотека долучилася до святкування Дня української писемності та мови, запропонувавши учням старших класів Лютенськобудищанської гімназії позмагатися в знанні правильної української мови під час мовних баталій «Пан Суржик наступає».

    Під час заходу учасники ознайомилися з характерними проявами суржику. Вправлялися в мовній майстерності, тобто здатності використовувати мовні норми та обирати найбільш вдалу для викладення своїх думок. Розбиралися  в лексичних, синтаксичних, акцентуаційних та морфологічних нормах мовлення. Здійснювали корекцію словосполучень, знаходили помилки в тексті і виправляли їх, складали словосполучення з словами-паронімами та аналізували вислови щодо відповідності граматичним нормам. Ознайомилися з виставкою-словником "Говори українською правильно".

     Кожен учасник зміг перевірити свої знання української мови. Було цікаво дізнаватися щось нове для себе і вчитися говорити українською правильно.













 

  

Немає коментарів:

Дописати коментар