четвер, 28 жовтня 2021 р.

Іван Цюпа як невтомний трудівник пера (сторінка ювіляра)

 Іван Антонович Цюпа - невтомний трудівник пера.

    Любов до рідного краю, свого народу - споконвічна тема нашої літератури.

    "Полтавщино мій рідний краю, моя вишнева сторона! Ти моя пшенично-житня купіль, колиска мого дитинства. Під твої блакитним небом я народився і зростав серед зелених піль, серед жайворонкових пісень і медового запаху гречок".

   Багато у нас родючої землі і шовкового неба. Та кожному найкраща та земля, на якій народився, найпрекрасніше в світі те небо, під яким виростав зцілований сонцем, вмитий теплими дощами, зачарований вечірніми зорями." - так пристрасно-поетично звертається до рідної Полтавщини відомий український письменник Іван Цюпа, що народився 29 жовтня 1911 року в мальовничому селі Бірки Зіньківського повіту Полтавської губернії.  Тут він зробив перші кроки, тут виростав, мужнів в найтяжчі часи історичного шляху нашої держави ХХ століття. Свої молоді роки він змальвує у книзі "Дорогами юності", яка була популярна серед молоді.

    Творчий доробок Івана Цюпи складають новелли, оповідання, романи. Письменник удостоєний Державної премії УРСР ім. Т.Г.Шевченка за досягнення в журналістиці та публіцистиці. 

      В 2006 році за рішенням Зіньківської районної ради іменем Івана Антоновича Цюпи стали називатися  Бірківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів та Бірківська бібліотека-філія.

  Сьогодні в нашій бібліотеці представлена літературна полиця "Іван Цюпа як невтомний трудівник пера" присвячена 110-й річниці з дня народження українського письменника. 

 
   Завітайте в бібліотеку, щоб прочитати вперше чи пригадати надзвичайно колоритні твори письменника, герої яких прості люди, які жили, навчалися, працювали поряд і які дуже цікаві, різні за характерами та особистими долями.  Обіцяю - буде цікаво.


        

Немає коментарів:

Дописати коментар