середу, 13 травня 2020 р.

...і жили вони довго і щасливо

      ... і жили вони довго і щасливо... - такими словами закінчуються чи не всі казки, як українські, так і казки інших народів світу. Чи не означає це те, що на цьому і казці у відношеннях молодої пари кінец? Та ні! Це лише початок, якщо кожен буде докладати зусиль, щоб зберегти те полум'я, яке горить у їх серцях і яке привело їх під вінець. На молоде подружжя вся родина, суспільство покладає велику відповідальність: створити міцну сім'ю, продовжити рід свій, виховати дітей  працьовитими, мужніми, добрими, ввічливими. Адже народна мудрість українців говорить:
     В сім'ю, де лад, щастя дорогу не забуває.
     У дружній родині і в холод тепло.
     Де мир та лад, там і Божа благодать.
     В хорошій сім'ї хороші діти ростуть.
     Не виховуте дітей, а виховуйте себе - діти  з вас приклад братимуть.
     Яблучко від яблуні недалеко котиться.
     Яке дерево, такі й віти, які батьки, такі й діти.
     Батька з матір'ю почитати - горя не знати.
     Дерево тримається корінням, а людина сім'єю.
15 травня відзначаємо Міжнародний день сім'ї - день наших родин.
    Сім'я завжди була і залишається осередком збереження духовних і культурних традицій. Весь світ знає, яка працьовита українська нація. Ці високі якості закладаються саме в сім'ї, де дитина отримує перші уроки працелюбства, гарних манер, милосердя, толерантності, любові до батька, до матері, до Батьківщини. В сім'ї вона набирається сил і натхнення, які допомагають їй все життя долати труднощі та будувати свою сім'ю.
   Сімейне життя українців традиційно супроводжувалося різноманітними обрядами та ритуалами, якими позначали різні етапи життя людини: утворення сім'ї, народження дитини, хрестини , пострижини, її повноліття, сімейні ювілеї, смерть когось із членів сім'ї.  Так склався комплекс - Сімейна обрядовість. Основними елементами є родильні, весільні та похоронні й поминальні обряди. Крім них відбувалися події менш важливого значення: входини, вступ до парубоцтва, дівоцтва, повноліття, срібне, золоте весілля. (Про це в книгах: "Українці: Свята. Традиції. Звичаї", "Культура і побут населеня України", "Українська минувшина").
    Кожна сім'я і кожна дитина - це унікальна історія, яку не можна скласти під трафарет чиїхось розумних порад. Психологи мають рацію, коли діляться з батьками  перевіреними в наукових дослідженнях даними та пропонують різні стратегії та варіанти дій в тій чи іншій ситуації. А батьки, аналізуючи всю інформацію, самостійно знаходять шлях до дитини.
     У книзі Вікторії Горбунової "Виховання без травмування, або навіщо дітям дорослі?", яка є у фонді бібліотеки, ви знайдете: по-перше -  конкретні поради щодо того, як сприяти тому, щоб дітлахи росли впевненими, стресостійкими, мали опірність до психологічного тиску, не втрачали інтересу до навчання та розвитку, уміли розв'язувати конфлікти й конструктивно реагувати на критику; по-друге - розповіді про те, як ми, дорослі впливаємо на дитячий світ, як наші прагнення та мрії, а також вчинки позначаються на дитячому теперішньому й майбутньому; по-третє - найголовніше: інформація про психологічні потреби дітей, ті потреби, які є набагато важливішими, ніж окремі кімнати, елітні школи, брендовий одяг, та круті гаджети.
     Загалом, ця книжка про те, навіщо дітям дорослі та навіщо дорослим дитинство.
 Важливе значення надається належному регулюванню сімейно-шлюбних відносин нормами права, котрі сукупно складають окрему галузь законодавства - сімейне законодавство. Родина, дитинство, материнство і батьківство охороняється державою (стаття 51 Конституції України). Про всі перипетії сімейного законодавства ви можете дізнатися із літератури, яка є в бібліотеці, зокрема: Орлов П,І, "Основи правознавства", "Правознавство", Михайленко О. "Основи держави і права (Правознавство)".
    Знайомтесь, читайте, вивчайте. Можливо ця література  допоможе вам у вирішенні якихось сімейних проблем, допоможе у вихованні дитини, чи дасть пораду якою може бути ваша сім'я.
А я сьогодні вітаю вас із святом і бажаю, щоб сім'я ваша була міцною, щоб ви завжди підтримували один одного. Любові та злагоди, поваги та взаєморозуміння, добробуту,









щастя та здоров'я вам і вашим сім'ям.
   
   
     

Немає коментарів:

Дописати коментар