пʼятницю, 21 лютого 2020 р.

Плекати рідне слово - святий обов'язок кожного

             Найбільше і найдорожче добро в кожного народу - це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, у яку народ вкладає своє давнє життя, свої сподівання, розум, досвід, почування. Отже любити, шанувати і плекати рідну мову - святий обов'язок кожного українця. Рідною мовою ми говоримо з дитинства і намагаємося передати знання наступним поколінням. Ми говоримо нашим дітям:
             Спитай себе , дитино, хто ти є, і в серці обізветься рідна мова;
             І в голосі яснім ім'я твоє просяє, наче зірка світанкова.
             З родинного гнізда, немов пташа, ти полетиш, де світу далечизна,

             Та в рідній мові буде вся душа і вся твоя дорога, вся Вітчизна.
             У просторах, яким немає меж, не згубишся, як на вітрах полова.



             Моря перелетиш і не впадеш, допоки в серці буде рідна мова.
     21 лютого ми, як і весь світ, відзначаємо Міжнародний День рідної мови. Цей день був проголошений на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО , що проходила з 26 жовтня по 17 листопада 1999 року. В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року.. Цей День був установлений, щоб сприяти визнанню й використанню саме рідної мови, бо вона є своєрідним генетичним кодом нації, складовою чатиною і засобом творення національної культури.
   В бібліотеці цього дня проведено інтелектуальну гру "Я знаю рідну мову" з учнями 5-9 класів. Гра проходила у вигляді змагання двох команд : "Мовознавці" і "Розумники".
Команди на чолі з капітанами команд змагалися у знанні рідної української мови. Захід був цікавим і насиченим. Перемогу здобула команда "Мовознавці". Але всі учасники виявилися гарними знавцями мови.
   

Немає коментарів:

Дописати коментар