вівторок, 15 вересня 2020 р.

Народжена, щоб дивувати світ (інформ-досьє до 130-річчя від дня народження Агати Крісті)

Скільки цікавих фактів в біографії Агати Крісті!

Ім’я Агати Крісті увіковічнено у світовій літературі численними шедеврами її авторства. Справжнє ім’я письменниці – Агата Мері Кларисса Маллоуен. Будучи письменницею, драматургом і прозаїком, її книги до сих пір продаються мільйонними тиражами. А хтось стверджує, що кількість реалізованих видань можна зіставити з продажами Біблії і творів Шекспіра за весь час.

Народилася Агата Крісті в 1890 році в Англії. Її батьки на момент народження були заможними переселенцями з США. Тому дитинство юної письменниці проходило в умовах достатку, в красивому маєтку Ешфілд.


    15 вересня 2020 року виповнюється 130 років від дня народження англійської письменниці Агати Крісті.

Дитинство і юність

Цікавий факт з життя Агати Крісті: дівчинка не навчалася в школі, так як в той час на зламі століть дівчат з раннього віку готували до заміжжя. Тому в основу навчання з малого віку увійшли танці, спів, вивчення манер і звичаїв. Але юна Агата була настільки соромлива і боязка, що сцена і танці були її тягарем.

І лише в 16 років юну Агату відправили вчитися в Париж. Там особлива французька культура зробила з неї впевнену в собі блондинку з блакитними очима.

Цікаво, що до 16 років дівчина не могла написати і слова без граматичних і орфографічних помилок. Але лише до 20-ти років, коли вона почала працювати медсестрою у військовому госпіталі, їй вдалося отримати навички грамотного написання творів. Після Першої Світової Війни досвід роботи санітаркою допоміг їй стати фармацевтом, де вона остаточно вивчила грамотність.

Примітно, що досвід роботи в медицині допоміг їй в подальшому при написанні численних детективів. Улюблений спосіб вбивства героїв книг – отруєння хімічними та медичними препаратами, що дослівно описано в виданнях з вражаючою точністю.

В період роботи фармацевтом після війни дівчина знаходить своє перше кохання, виходить заміж і отримує відоме прізвище – Крісті. Ймовірно, душевні пориви і вплив чоловіка сприяли розвитку любові до літератури. У нічні зміни і перерви від роботи дівчина починає творити шедеври …

Література

“Свобода варта того, щоб за неї боротися”

Агата Крісті

Найперший роман письменниці – «Таємнича пригода в Стайлз». Він був написаний в 1920 році, але видавництва не поспішали його запускати в друк і продаж. Агаті Крісті довелося докласти чимало зусиль, щоб заявити про себе і довести свій літературний дар. Коли їй це вдалося, видавництво погодилося надрукувати 2000 примірників книг з гонораром в 25 фунтів. І це стало початком її літературного розвитку.

За словами письменниці, сюжети для романів і детективів вона придумувала при зустрічі з друзями і під час своїх подорожей. І перед початком роботи над кожним твором у неї завжди був у блокноті сформований сюжет, від А до Я.

Популярність прийшла до Агаті Крісті в 1926 році, коли її почали активно описувати в деяких популярних журналах. Особливість її творчості полягала в пам’ятних персонажах. Наприклад, всіма улюблений Еркюль Пуаро зустрічається в більшості детективів (він є головним героєм 33-х романів та 51-го оповідання, що написані між 1920 і 1975 роками і поставлених за ними фільмів, телесеріалів, театральних і радіопостановок)). Це ж стосується і милої літньої пані Міс Марпл, яка супроводжує читача в багатьох творах автора.

Літературні експерти і читачі підтверджують, що Агата Крісті не володіла будь-яким унікальним стилем написання. Популярність і привабливість книг прийшла в результаті таланту «закрутити» сюжет, створити загадку, дуже атмосферно і точно описати локації. При читанні зверніть увагу, що кожен світ, місто або той же Східний експрес буквально занурюють нас в розвиток подій того часу.

Якщо ви любите, коли сюжет напружений, немов струна, до самого останнього слова, то детективи Агати Крісті – це знахідка для вас.

Найпопулярніші книги автора, які ви не можете пропустити:

·         «Вбивство у Східному експресі»;

·         «О 4:50 з вокзалу Паддінгтон»;

·         «Приплив»;

·         «Зло під сонцем»;

·         «Горе невинним».

Особливість детективів автора – відсутність крові, насильства, сексуальних сцен. На думку Агати Крісті, це зроблено для концентрації читача на більш важливих аспектах сюжету. Ймовірно, саме з цієї причини кожна історія пера Агати так чіпко утримує читача до останньої точки. Її твори з 1950-х років стали основою багатьох театральних постанов.

     "Народжена, щоб дивувати світ" - під такою назвою в бібліотеці організовано тематичну літературну поличку з книгами Агати Крісті та інформацією про її життя та творчість.

                                Цікавинки з життя письменниці:

1.    В юності дівчина повинна була стати артисткою або співачкою, але сором’язливість і страх сцени внесли свої корективи.

2.    За професією дівчина – фармацевт і медсестра.

3.    За припущеннями, перший детектив Агата написала в результаті суперечки з Мардж, старшою сестрою. Адже сестра вже була на той момент письменницею і Агаті Крісті хотілося перевершити її талант.

4.    У 1926 році у письменниці померла мати, і одночасно з цим кинув її чоловік. Після цього Агата Крісті зникла на 11 днів, кинувши автомобіль з речами. Виявилося, вона усамітнилася в СПА-готелі, недалеко від будинку, щоб забутися і змінити своє життя.

5.    Деякі детективи автора публікувалися під ім’ям М. Вестмакотт.

6.    У 1930 році Агата Крісті познайомилася зі своїм другим чоловіком, який був майстерним археологом. Надалі вона часто подорожує по Близькому Сходу, де пише безліч детективів. Зокрема, і знамениту книжку «Вбивство у Східному експресі».

7.    Агата Крісті нагороджена орденом Британської Імперії.

8.    Прощальну книгу «Завіса», в якій Еркюль Пуаро гине, автор написала ще в 1940 році, але видала тільки в 1975. Ще на початку Другої Світової Війни Агата Крісті написала книгу, яка стала її прощанням зі світом перед смертю (померла вона лише через 10 років після публікації останнього детектива).

9.    За кількістю публікацій і написаних творів, Агата Крісті входить в ТОП-3 світових авторів. Крім детективів, вона активно писала романи і складала збірки розповідей.

10.  Ряд істориків стверджують, що у Агати Крісті була діагностована хвороба Альцгеймера (деякі твори були надиктовані внаслідок хвороби).

Не стало письменниці 12 січня 1976. Але визнання її генія назавжди залишиться в серцях читачів.

Немає коментарів:

Дописати коментар