понеділок, 23 листопада 2020 р.

Сучасне бачення Революції Гідності (Історичний годинник)

    21 листопада - День Гідності і Свободи!

Відстань від Майдану у шість зим аж ніяк не віддаляє його від нас, не применшує його масштабу, як це буває на художніх полотнах, коли що далі об'єкт, то складніше розгледіти, що там на горизонті, не стирає з нашої пам'яті хвилини й деталі. У кожного, хто був на Майдані на зламі 2013-2014 років і цілих епох, рабської покірності, що закінчувалася, й Гідності, яка наступала, наче перед очима і піднесені обличчя, і світло очей, і кров розстріляних людей.

   Майдан - це константа.Це - традиція, символ. Це - вказівник, це - запобіжник. Традиційно українці збиралися на майдани: у княжі часи - на віча, у гетьманські - на козацькі ради. Майдан у крові українців, які, тільки-но їм добре "насолять", "беруться за вила".

      Україна - це територія гідності і свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції - наш Майдан 2004 року, який був Святом Свободи, і Революція 2013 року, Революція Гідності. Це був дуже важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи.

    Сьогодні виникають різні думки, неоднозначні бачення минулих подій. Для простих людей не все склалося так, як вони собі уявляли. Та все ж Майдан дав нашій крані величезний шанс. Змінив нашу свідомість, підвищив вимоги до влади та сформував шалений запит суспільства на зміни й чесність у політиці.

    Для багатьох людей Майдан і сьогодні не закінчився. "Майдан - це еволюційний процес, який розпочався в умовах сотень тисяч чи мільйонів людей. Цей еволюційний процес складний, кострубатий. Ми йдемо цим шляхом, спотикаємося, але щоразу усвідомлюємо, що виокремлюється й акумулюється оте здорове зерно українського суспільства, яке вже не буде скочуватися праворуч і ліворуч. А яке йтиме впевненіше і зрозуміліше. Майдан - це місце сили і творення чогось справжнього і українського".

      В бібліотеці представлено  тематичний перегляд "Сучасне бачення Революції Гідності". Тут до вашої уваги статті із періодичних видань, які ви можете перечитати і дізнатися  про те, що думають сьогодні про події на Майдані учасники Революції Гідності: про що вони, можливо шкодують, чим гордяться, в чому впевнені так само гостро, як і шість років тому.



     

Немає коментарів:

Дописати коментар