понеділок, 30 листопада 2020 р.

Літературна мандрівка у "Світ Марка Твена"

     Марк Твен... це літературне ім'я всесвітньовідомий письменник, видавець, гуморист і сатирик вибрав не випадково. Адже, коли дитяча мрія його здійснилася, і він став лоцманом, то дуже часто йому доводилося, заміряючи жердиною глибину ріки Міссісіпі, вигукувати: "Марк Твен!", тобто "мірка-два", що означало глибину, достатню для безпечного плавання суден.

    30 листопада ми відзначаємо 185-річчя від дня народження Марка Твена (Самюеля Ленхорна Клеменса). В далекому 1835 році на південному сході США, на березі ріки Міссісіпі в сім'ї судді народився майбутній геній. Сьогодні на скелястому березі, де пройшло дитинство і юність письменника височіє пам'ятник його найвідомішим літературним героям  - Тому Сойєру і Гельберру Фінну. Мабуть і його фантазії не вистачило б уявити, що минуть роки, і двоє хлопчаків, яких йому потрібно ще вигадати і відтворити в них пам'ять про своє дитинство, вітатимуть з берега інші пароплави, і люди на палубах згадуватимуть не лоцмана Сема Клеменса, а всесвітньовідомого письменника Марка Твена, який оспівував цю ріку у книжках, що ними зачитуватимуться у всьому світі.

    Який же секрет популярності його творчості? Спробуємо розгадати...

Протягом усього життя Марк Твен зумів зберегти чесність, принциповість, любов до людей, незалежно від кольору їх шкіри. Гуморист і сатирик, він ніс людям велику віру в перемогу добра над силами зла, одстоював своє право на критику негативних сторін дійсності в країні, яку любив і яку хотів бачити кращою.

    Для нього саме життя стало університетом художньої майстерності. Замолоду він змінив чимало професій. Був репортером, журналістом, шукачем срібла, друкарем, лоцманом. Тому життєвий досвід здобув не за письмовим столом. 

     Вже перші оповідання переносять читача в особливий світ, де все вирує і шумує енергією, починаючи з кишенькових годинників і закінчуючи сіамськими близнюками. Навіь покійник замість того щоб спокійно лежати в труні, стає поряд з візником на передку власного катафалка і заявляє, що востаннє хоче подивитися на своїх друзів. Твену подобався розкотистий щирий сміх, гучні розваги. В особі гумориста Твена народна Америка - щира і безпосередня, без прикрас - стверджувала себе в літературі. Саме бачення світу письменником протистояло лицемірній моралі американського міщанина. Одна з особливостей гумору Твена - руйнування традицій, що дають хибне уявлення про світ. Для досягнення такого ефекту письменнник вводить в свої оповідання образ простодушної людини, яка бачить світ безпосередньо і щиро, наївно розповідаючи про свої життєві враження - це подобається читачам.

    До числа найкращих творів належать "Позолочений вік", "Принц і злидар", "Янек із Коннектикута при дворі короля Артура", Та все ж   "Пригоди Тома Сойєра" та "Пригоди Гельберрі Фінна" стали  книгами, яким судилося увійти до скарбниці світової літератури.  Повість "Пригоди Гельберрі Фінна" письменник написав через десять років після Тома Сойєра. І коли читати її відразу після першої книги, то дуже відчувається різниця між ними: сонячно-безтурботна, жартівлива розповідь у першій, і сумна, навіть трагічна у другій.

      Біографи Марка Твена давно встановили, що більшу частину пригод Тома Сойєра   автор пережив сам у віці свого героя. Неподалік їхнього селища дійсно був безлюдний острів, куди хлопчаки втікали , щоб сховатися від "цивілізації" дорослих, або ж ховалися в печерах поблизу міста. Тут, у натовпі босоногих хлопчиків, зустрів він прототипів своїх майбутніх героїв - Тома Сойєра, Гельберрі Фінна та індійця Джо, який ледь не вмер з голоду, заблукавши в одній із печер.

    Давно вже існує думка, що Марк Твен один з перших зарубіжних письменників зумів глибоко показати психологію дитини, її радощі та переживання і все щиро, без прикрас. Напевно в цьому і є унікальність його творів.

     В бібліотеці є в наявності книги Марка Твена. Хто не читав або охоче перечитав би, завітайте до книгозбірні, щоб насолодитися цими літературними шедеврами, які можна читати, як дітям, так і дорослим.

       А  сьогодні до вашої уваги декілька мудрих висловів Марка Твена про життя:

 - Танцюй так, неначе на тебе ніхто не дивиться, співай так, неначе тебе ніхто не чує. Люби так, неначе тебе  ніколи не зраджували, і живи так, неначе земля - це рай;

 - Уникайте тих, хто намагається підірвати віру в себе. Ця риса притаманна дріб'язковим людям. Велика людина, навпаки, вселяє в вас відчуття, що і ви можете стати великим;

 - Ніколи не сперечайтеся з ідіотами. Ви опуститеся до їх рівня, де вони вас задавлять своїм досвідом;

 - Знання пом'якшує серце, виховує милосердя і жалість;

 - Піднімайте вітрила і ловіть попутний вітер: Досліджуйте! Мрійте! Відкривайте!

 - Два найважливіших дні в твоєму житті: день, коли ти з'явився на світ, і день, коли ти зрозумів, навіщо.

    Є над чим подумати... А ви як вважаєте? 

     

 




Немає коментарів:

Дописати коментар