пʼятницю, 22 березня 2024 р.

Співоча душа поета (літературно-музична година)


    



 Багатогранна творчість Тараса Григоровича Шевченка пішла трьома шляхами: Шевченко-художник, Шевченко-поет, Шевченко-співак. Він не уявляв свого життя без пісні. Ще в юному віці співав, ховаючись від дяка Петра Богорського, порушуючи суворі заборони, співав у покоях Павла Енгельгарда, коли арештувалиі відправили на заслання. 

   Серед пісень, на яких виховувався малий Тарас, були ті, котрі співали на його малій батьківщині. Коли траплялася нагода почути гарну пісню або зустріти кобзаря, який виконував думи, малий Тарас від душі радів. З трепетом у душі  Тарас сприймав кобзарські думи "Олексій Попович", "Івась Коновченко", "Сестра і брат", "Бідна вдова та три сини"... Мабуть від такої палкої любові до до кобзарського мистецтва Тарас Шевченко назвав свою збірку поезій "Кобзар". Він знав силу без ліку народних пісень різноманітної тематики і веселих, і сумних. Часто співав на весіллі, переспівуючи дружок та бояринів. Він вважав, що народна пісня - це голос народу. 

    Народна пісня в творчій свідомості Т. Г. Шевченка пов'язувалася з народним характером, побутом, родинними стосунками, пам'ятними подіями в історії, з болями та надіями Укрїни. Він був впевнений, шо:

                    Наша дума, наша пісня

                    Не вмре, не загине...

                    От де, люде, наша слава,

                     Слава України!

   Про такі та інші цікаві факти з життя нашого Кобзаря говорили ми під час літературно-музичної години "Співоча душа поета", який проведено з учнями 5-6 класу Лютенськобудищанської гімназії. Захід вмістив у собі відео-вікторину "Що ви знаєте про Т. Г. Шевченка?". Розповіді перепліталися із відео-роликами на пісні, слова яких написав сам поет: "Тече вода з-під явора", "Зоре моя вечірняя", "Зацвіла в долині червона калина", "Думи мої" та інші. Учасники заходу намагалися підспівувати виконавцям. 

    Не менш цікавий захід проведено і з учнми 2-4 класів. Маленькі читайлики були запрошені позмагатися у літературному конкурсі читців віршів Тараса Григоровича Шевченка "Садок вишневий коло хати". Під час заходу діти переглянули відео-презентацію "Життєвий шлях Шевченка"; слухали та співали пісні на слова Тараса Григоровича: "Садок вишневий коло хати", "Тече вода з-під явора", "Зацвіла в долині червона калина"; читали його вірші. За  участь у конкурсі діти із задоволенням отримали дипломи "Маленький кобзарик".



       


   



 

Немає коментарів:

Дописати коментар