понеділок, 18 травня 2020 р.

Мандрівка музеями України

   18 травня відзначаємо Міжнародний день музеїв.
Музеї є безцінним джерелом пізнання і тому належать до найцікавіших туристично-екскурсійних об'єктів. Музей - це продукт інтелектуальної діяльності людства, це справжня культурна скарбниця, що стверджує сучасне і пов'язує нас з минулим. Це подарунок наступним поколінням, наше послання у майбутнє.
     У кожного народу своя доля, історія, свої музеї. Україна має унікальні, дуже цікаві і неординарні музейні скарбниці:
     Музей писанки у Коломиї, де показано найкращі орнаментальні мотиви писанкарства з різних регіонів України. У центрі міста Коломия є унікальна споруда у формі Великодньої писанки. Це найбільше кольорове яйце - заввишки 13 і в діаметрі 10 метрів. Місцеві жителі гордовито називають його восьмим чудом світу.
     Перший шоколадний музей "АВК" під назвою "Країна Шоколадія" відкрився у Львові 24 серпня 2010 року. В музеї пропонується експозиція про історичний шлях шоколаду від виникнення і до сьогоднішніх днів. Тут розкриваються деякі секрети виробництва і демонструються справжні дива шоколадних майстрів.
    А ще про шоколад  розповість експозиція "Музей шоколаду" в м. Тростянці. Тут є зала "Корона", де ви дізнаєтеся про давній індіанський гострий трунок, який вживали лише вожді племен і називали його "чоколатль", що означає "гіркий пінний напій". шоколад росте на дереві "Теоброма какао", що означає "Дерево богів" і належить до сімейства мальв. Ви можете оглянути ще дві зали: "Мілка" та "Кава", що також не менш цікаво.
   




     
      У місті Лева знаходиться єдиний в Україні музей сала. Автором ідеї музею є відомий художник із Німеччини Борис Бергер. Шедевром цього музею є серце із сала завбільшки 55 на 85 см,яке оживили українські інженери. Завдяки технічним хитрощам серце б'ється і наповнюється кров'ю. Те, що серце-сало є найбільшим у світі свідчить диплом від книги рекордів України.
    Музей звуку в м. Одеса зберігає раритетні колекції, музичні записи, унікальні екземпляри звукової апаратури. А відомо, що зберігати звуки людство вміє вже 143 роки. Найстаріший експонат тут - грамофон "Віктрола", виготовлений ще в 1911 році. Він більше схожий на невелику шафу. Знавці говорять, такий був свого часу на славетному "Титаніку".
   Музей дзвонів у Луцькому замку - унікальний, єдиний в Україні. Його було вдкрито в 1985 році. Він представляє колекцію дзвонів ХVІІ - ХХ ст. Найстарішому дзвону виповнилося вже 367 років. Дзвін - атрибут не тільки церковної дзвіниці. Тут є й царські дзвіночки-бубонці, які чіплялися на трійки коней, різноманітні службові дзвоники, які сучасна людина бачила хіба що в кіно.
   Музей води, як водно-інформаційний центр створений Київською держадміністрацією за підтримки Міністерства довкілля Данії 24 травня 2004 року у відновлених спорудах київського централізованого водогону,. побудованих в 1872-1876 роках за проектом архітектора Олександра Шиле. Під час подорожі в світ води можна спостерігати за таненням льодовиків, зародженням дощів та виверження гейзерів. Можна змінити русло річки на макеті, побавитися з великими мильними бульбашками, перевірити силу на водяному насосі. Також музей має найбільший унітаз, водоспад, артезіанську свердловину. Є навіть своя печера, в якій можна спостерігати грозу, дощ, град.
    Музей бджільництва розповість про види бджільництва: борове, кузове, пасічне. В музеї є зразок одного з перших вуликів, основою для якого служив пеньок з дуплом поставлений на бджільник. Ви побачите інвентар бджолярів ХІХ ст. Ознайомитеся з усіма видатними бджолярами України. На території музею працює кабінет апітерапії, де ви можете скристатися послугами медового масажу, придбати різні сорти меду. Музей підтримує зв'язки з журналами "Український пасічник", "Бджільництво", "Пасіка" та щороку 19 серпня святкує День пасічника, заснований за Наказом Президента України.
    Неординарним є музей "Таємна аптека"у Львові відкритий у 2012 році. Його історія почалася, коли під час відновлюваних робіт знайшли вхід у підземелля. Тут виявили давню фармацевтичну лабораторію, у якій таємний аптекар "виготовляє" пігулки щастя. Тобто екскурсія проходить з елементами театралізації та дегустації "аптечного еліксиру щастя та довголіття".
    Музей сексу та сексуальних культур відкрито в м. Харкові в 1999 році.  Його експозиція присвячена сексуальній культурі народів світу. Тут показано сексуальну культуру Японії, Америки, Індії, Африки і Європи з давніх часів і до наших днів. Його створили, щоб прсвітити людей з питань взаємовідносин між статями. В музеї 12 окремих залів, один з яких існує для підлітків.
     В Україні і зокрема на Полтавщині працює безліч краєзнавчих музеїв, музеїв діячів культури та мистецтва. В Житомирі є музей космонавтики та ін.
    Тож сьогодні свято музейних скарбниць, свято всіх, хто долучився до збирання, реставрації та зберігання музейних скарбів. Я вітаю вас всіх зі святом і нехай ваша робота цінується   достойно на всіх рівнях нашого суспільства.
      А це книги про музеї України, з якими ви можете познайомитися в бібліотеці:

Немає коментарів:

Дописати коментар