пʼятницю, 8 травня 2020 р.

День Пам'яті та примирення

   День пам'яті та примирення в Україні встановлено указом Президента України від 24 березня 2015 року, а також Законом України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 років", який набрав чинності 21 травня 2015 року.
    День Пам'яті і примирення присвячений пам'яті жертв Другої світової війни та примиренню між країнами-учасниками.
    День Пам'яті  встановлено на честь подій 8 травня 1945 року. Тоді Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла "Акт про беззастережну капітуляцію" Збройних сил нацистської Німеччини. Акт був підписаний ще 7 травня в Реймсі (Франція), однак ратифікований (ратифікація - затвердження, надання юридичної сили документу шляхом затвердження його відповідним органом кожної зі сторін) 8 травня в Берліні.
    День Пам'яті був проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 22 листопада 2004 року, приуроченої до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни. Гесасамблея також підкреслила, що ця подія підготувала умови для створення самої організації об'єднаний націй (ООН), покликаної позбавити майбутні покоління від лихих війн та нових загроз.
    В Україні символом Дня пам'яті з 2014 року вважається червоний мак і гасло "Ніколи знову". Червоний мак, який символізує кривавий слід від кулі, вважається міжнародним символом пам'яті жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів.
    8 травня 2020 року, щоб вшанувати пам'ять загиблих у Другій світовій війні, відбулося покладання живих квітів до пам'ятника "Вічна слава героям-односельчанам",








 до пам'ятника ""Вічна слава героям, що полягли в боях за свободу і незалежність нашої Вітчизни" та до могил перепоховань визволителів нашого села, здійснених в 2019 році. До цієї акції долучилися: голова села Білик МИхайло Іванович, працівники сільської ради: ФучкоС.В., Слинько С.О., Рижа Н.І. та сільський бібліотекар Немченко Н.В.

Немає коментарів:

Дописати коментар