суботу, 30 травня 2020 р.

Таємниці козацької люльки

    31 травня ми відзначаємо Всесвітній день без тютюну. Цей день закликає всіх виступити  проти паління тютюну, адже, як відомо, це дуже негативно впливає на здоров'я людини, яка палить, а ще більше на здоров'я тих, хто знаходиться поряд.
    Але ті люди, які палять, не хочуть розуміти всієї небезпеки, яка надходить  від цієї поганої звички. Тому сьогодні я пропоную всім бажаючим  ознайомитися з альтернативою палінню звичайних сучасних цигарок, яку, як не дивно, створили в далекому минулому запорізькі козаки. Ви дізнаєтеся і про види козацьких люльок, і про те, з чого їх виготовляли, і про те, чим наповнювали люльки та про те, як впливав вміст  люльки на здоров'я козака.
      "Запорожець було і кроку не зробить і не дихне без люльки. Спати лягає і люлька в зубах". Таких запеклих курців, як козаки, мало залишилося в сучасному світі. Та  й  курильні суміші в них були цікавіші. Люльки здебільшого виготовляли з дерева вишні. З осики люльку робити не можна, бо це прокляте дерево, а з дуба, тому що це священне дерево всіх слов'ян.
     Що робити з тютюном українці зрозуміли швидко. В американських колоніях плантації тютюну розвели до 1600 року, а в Ромнах (тепер Сумська оюласть) промислове виробництво тютюну почалося в 1604 році. Але були часи, коли за куріння дуже суворо на Русі карали.Адже через курців Москва майже згоріла. І тільки Петро І скасував заборону, адже сам любив покурити.
     Добра люлька - добра думка: козаки додавали в суміші для куріння різні трави. Куріння люльки у козаків було не просто улюбленою справою чи символічним заняттям. Це цілий ритуал, у який сьогодні посвячені одиниці Зараз його стараються пізнати і відродити любителі файки (люльки), які збираються в PipeClub`s у різних куточках України і навіть Європи, влаштовуючи змагання та досліджуючи традицію файкарства.
    Крім того, що кожен козак мав свою персональну люльку, у ватазі була ще й, так звана "обчиська" - спільна файка, якою разом курило все товариство, проводячи раду чи плануючи похід. Це була велика, інструктована намистинами, коштовним камінням, бляшками і намистинами люлька.
     Особиста люлька, так звана "носогрійка", на Січі була шанована наче "мати рідна". то був не просто аксесуар чи данина моді - козаки вірили, що вона допомагає позбутися безлічі хвороб. Оскільки тютюн українці запозичили зі Сходу, то його здавна називали турецьким словом tutun. І був він занадто дорогий для українців.
     Але наші кліматичні умови дозволяли вирощувати лише махорку, в якої дуже різкий запах. То саме через це козаки стали додавати до неї ароматичні трави, знання про цілющі властивості яких опиралося на досвід цілителів. Це перетворювало процес куріння для козаків насамперед на лікувальну та ритуальну дію.
   Наприклад материнку, в якій є тимол і карвакол, викорстовували для заспокоєння нервової системи, а терпени, що в ній містяться, протидіють хворобам шлунка.
   Любисток з фармацевтичного погляду, в ньому містяться фурокумарин, псолерен, бергаптен, що мають антисептичну і протипухлинну дію.
    Додавали м'яту, яка позитивно впливає заспокійливо, та додає бадьорості, покращує роботу мозку.
   Тирлич сушили і курили, щоб "руки, ноги не крутило",  Листя падуба використовували для профілактики захворювань горла, ангіни, ясен, зміцнення  зубної емалі.
    Народні вірування донесли до нас відомості про чаклун-траву, порошком якої гоїли рани та курили для того, що"б ворожа куля не брала".
     Допомагав навіть дим від люльки, і в лікувальних цілях і в вирішенні політичних питань.
    Дуже багато таємниць в собі таїть козацька люлька. Але основне те, що суміші, які курили козаки покращували, а не погіршували їх здоров'я.  Тож робіть, шановні курці, висновки і починайте жити по-новому. А щоб більше дізнатися про козацьку люльку прочитайте статті, присвячені цій темі і які ви знайдете в Інтернеті: "Добра люлька - добра думка: козаки додавали в суміш для куріння різні трави", " Люльки-носогрійки для паління. Глина", "Що було у люльці козаків? - етнохата", "Звідки у козаків люлька", "Стратегічний продукт козаків  - це не сало".

Немає коментарів:

Дописати коментар